21.02.2010 autor: admin

Muhamed Ali

Muhamed Ali

"Ljudi me sada žale, jer su mislili da sam Supremen, ali sada znaju da sam ljudsko biće kao i oni", izjavio je Muhamed Ali, mada negde u ovoj rečenici i postoji seta za Supermenom, o čemu govori Lav na Ascendentu.
 

Muhamed Ali je rođen 17. januara 1942. god. u Kentakiju kao Klasijus Marselus Klej i bio je jeda od najvećih svetskih boksera. Pored svoje bokserske veštine, Muhamed Ali je poznat i po političkoj aktivnosti, promenio je veru i prešao u islam.
 
Njegov horoskop nema ni jednu planetu u elementu vode, što mu i nije bilo baš potrebno, s obzirom da se govori o jednom izuzetnom sportisti, velikog takmičarskog i borbenog duha. Od elemenata najuticajnija je zemlja, jer se u njoj između ostalih planeta, nalazi MC, Sunce kao vladar Ascendenta i Saturn kao njegov dispozitor. Zemlja je snažan i jak element koji ima veliku potrebu za odupiranjem, kao i za samoodržavanjem, a Muhamed Ali je bio snažan i jak, dok Mesec, Merkur, Venera i Jupiter u elementu vazduha, obezbeđuju spretnost, pokretljivost i brzinu, tako da ovde ne treba očekivati tipičnu sporost zemlje. To je bio bokser izvanredne tehnike, velike brzine, izvenrednog rada nogu, snažnog tela, pobedničkog imidža, stvorenog za pozornicu, što opet dolazi od Lava na Ascendentu.

  

Sasvim slučajno je počeo da trenira boks, jer je tražeći svoj bicikl, ušetao u dvoranu za vežbanje. Jedan bivši policajac irskog porekla, kojem je prijavio da mu je bicikl ukraden, uputio ga je u veštinu boksovanja, tako da je Muhamed Ali ubrzo počeo pobeđivati u amaterskom boksu. To je bio početak njegove uspešne sporstke karijere.

 

Tamo gde iznosimo i predstavljamo svoju ličnost, nalazi se 1, 5 i 9. kuća, jer je 1. kuća fizičko, emotivno i intelektualno ustrojstvo, 5. kuća je ljubav koju dajemo drugom ljudskom biću, a 9. kuća je filozofija, a Muhamed Ali ima vatreni trigon u ovim kućama, dakle, entuzijazam, strasti, borbenost, takmičarski duh, energija i realizacija. Ascendent počinje u zodijačkom znaku Lava, tako da su pitanja 5. kuće za njega veoma važna, a to su talenti, rizici, sport. moć, pozornica, sjaj, ambicija. Na vrhu 5. kuće koja je analogna zodijačkom znaku Lava, nalazi se Strelac, takođe vatreni znak, a njegov vladar je u 10. kući, tako da on svoje talente koji su povezani sa Lavom i 5. kućom pretvara u uspeh i iznosi prema profesiji i karijeri. Najbliži aspekt prema stepenu njegovog Ascnedneta je aspekt koji šalje Saturn iz angularne 10. kuće. Saturn dodaje još više suvoće na zodijački znak Lava, odnosno na Ascendent, što zateže njegovo telo, koje je kao takvo veoma spremno na otpor i napor. Njegov otac je očekivao od Muhameda Alija da će postati učitelj i da će predavati i to je tipično za aspekt ovog Saturna, jer ga on pritiska i stalno podseća da sport ne može da obezbedi stabilnost i da životu treba pristupiti mnogo odgovornije i ozbiljnije. Dispozitor njegovog vladara Ascendenta, odnosno Sunca, je Saturn koji se nalazi u 10. kući uspeha, životnih poduhvata, realizacije ličnosti i profesionalizma. Sunce je u povoljnom aspektu trigona sa svojim dispozitorom, gde je Sunce u ovom slučaju primalac, tako da se Ascendent preko svog vladara konektuje sa 10. kućom, jer se Saturn nalazi u njoj.
 
 Tehničkim nokautom nakon šeste runde, titulu svetskog prvaka preuzeo je 25. februara 1964.god. od Sonija Listona.

 

Jednom prilikom je bacio zlatnu medalju u reku u znak protesta zbog diskriminacije crnaca i iz istog razloga prešao je u islamsku religiju, gde je dobio ime Muhamed Ali, što znači "voljen od Alaha" Vladar Ascendenta je u 6. kući, tako da se Muhamed Ali sigurno osećao manje vrednim i ispod drugih, a posebno što je na Ascendentu Lav i što govorimo o Suncu, pa je njegov fizički položaj u 6. kući mnogo više teži za njegov Ascendent. Prekretnica u njegovoj karijeri je bila kada je odbio da ode u Vijetnamski rat iz religioznih razloga, a zbog odbijanja završio je na sudu. Muhamed Ali ja tada izjavio, "Nijedan Vijetnamac me nije nazvao crnjom." Bio je osuđen od porote koja je bila sastavljena isključivo od belaca na pet godina zatvora, ali je uz kauciju ostao na slobodi za vreme žalbenog procesa. Tada su Muhamedu Aliju oduzeli sve, uključujući i licence, titule i odlučio je da se povuče. Saturn u 10. kući vlada njegovom 7. kućom procesa, javnih neprijatelja i borbe i u kvadratu je sa Venerom koja se nalazi u 7. kući, a koja ujedno vlada njegovom 10. kućom. Nakon sudske pobede vraća se boksu 1971. kada izaziva aktuelnog svetskog prvaka Džoa Frejzera u susretu koji je nazvan "meč stoleća". Muhamed Ali nije uspeo da dostigne staru formu, jer je bio mnogo teži i sporiji nego nekada, tako da je Frejzer pobedio i zadržao titulu, ali je titulu po drugi put uspeo da osvoji 1974. god. Titulu je zatim odbranio šest puta, ali je 1978. god. izgubio od mladog Leona Spinksa, da bi je opet iste godine povratio. Povukao se kao nepobeđeni šampion 1979.god. sa 37 godina. Saturn kao dispozitor vladara Ascendenta obezbedio mu je uspeh u 10. kući, što je još više podstaknuto, dobrim aspektom prema Suncu, ali i činjenicom da je Saturn u zodijačkom znaku Bika, što i nije njegovo nepovoljno zodijačko stanje. Međutim, kako se radi ipak o malefičnoj planeti ona često realizuje značenje 10. kuće, ali uz velike napore i prepreke, kao i uz mogućnost da nakon realizacije, dođe i do razaranja ili nesrećnih okolnosti, a što je usledilo kasnije.
 
Lekari su 1982. god. otkrili da Muhamed Ali boluje od Parkinsove bolesti, zbog koje su mu i motoričke sposobnosti prilično oslabile, tako da je postao robot u vlastitom telu. Parkinsova bolest od koje je oboleo, posledica je svih primljenih udaraca u ringu, čak posledica njegovoh uspeha u 10. kući, što je Saturn i prouzrokovao. Vladar Ascendenta je u 6. kući što je neprirodan inkonjunkcijski odnos i u zodijačkom znaku Jarca koji nema ništa slično sa Lavom na Ascendentu. Kada je sjaj Lava na Ascendentu utihnuo, Sunce u 6. kući u Jarcu pokrenulo je bolest, gde prima najbliži aspekt od Neptuna, koji vlada još jednom inkonjunkcijskom kućom u odnosu na 1. kuću, a to je 8. kuća. U 6. kući bolesti nalazi se i njegov Mesec u Vodoliji, koji vlada njegovom 12. kućom ograničenja i izolacije. Kada je bračni život u pitanju, on je uknjižio četiri braka i ima devetoro dece, od kojih je njegova ćerka Lejla profesionalna bokserka. U 7. kući braka i partnerskih odnosa nalazi se Venera, koja je u mogućnosti zbog svoje esencijalne prirode da realizuje brak, međutim njegova Venera je u Vodoliji, retrogradna i u duploj aplikacionoj konjunkciji prema promenljivom Merkuru i u kvadratu prema Saturnu, koji je dispozitor Venere, vladar 7. kuće i dispozitor vladara Ascendenta. Saturn ima veoma jak i snažan upliv kako na njegov horoskop, tako i na njegov život, jer se nalazi u angularnoj 10. kući.

 

Međutim, Muhamed Ali je bio poznat kao hvalisavac, brbljivac i ne kao skroman sportista, a bio je i previše nezavisan. Sunce je u trigonu sa Uranom, a ova planeta se nalazi u angularnoj 10. kući. Mesec u Vodoliji govori o jakim instiktima i nagonima prema plemenitosti i jednakosti. Nakon odbijanja odlaska u Vijetnam, mnogi su ga pitali da li može da razume posledice njegovog odbijanja, ali on je bio postojan i čvrst i nikada se nije pokajao ili nekom žalio zbog svojih ličnih problema. Lav i Jarac, odnosno Sunce i Saturn govore o snažnoj volji, a Sunce u Jarcu o mogućnosti najjačeg trpljenja. Godine 1991. krenuo je u Bagdad da bi lično razgovarao sa Sadamom Huseinom, pokušavaši učiniti sve da se izbegne rat sa Amerikom i tada mu je uspelo da oslobodi 15 talaca. Na otvaranju olimpijade u Atini 1996.god. upalio je olimpijski plamen i tada mu je ponovo uručeno olimpijsko zlato koje je osvojio u Rimu 1960.god. Muhamed Ali je odlikovan 2005. god. zlatnom medaljom za mir. Danas je Muhamed Ali takođe veliki borac, jer se još uvek nije pomirio sa svojom bolešću protiv koje se hrabro bori.
 

 

Astrološka radionica "Učite astrologiju kroz sopstveni horoskop"

Astrološka radionica Radionica „Učite astrologiju kroz sopstveni horoskop“, 30. maj Beograd.  

Pročitaj više

Josipa Lisac

Josipa Lisac Na zvaničnom sajtu Josipe Lisac piše – „Desila se na planeti Zemlji 1950. godine, negdje oko 45-e paralele (sjev....

Pročitaj više

Oblasti života u horoskopu kao jedinstvena celina

Oblasti života u horoskopu kao jedinstvena celina Da li možemo Jupitera i Veneru posmatrati kao signifikatore za finansije u svakom horoskopu? Da li svako ko je...

Pročitaj više