14.11.2009 autor: admin

Vojskovođe

Vojskovođe

Koji su to astrološki elementi koji dominiraju na nebu u momentu rođenja, a čiji su vlasnici horoskopa postali znalci ratovanja i opasnosti i koji su komandovali velikim vojskama? Možemo već pretpostaviti da bi takav horoskop mogao imati dominaciju ili većinu planeta u zodijačkim znacima muškog polariteta, jer su ovi znaci aktivni, spremni da deluju, dok su ženski znaci pasivni. Koliko u takvim horoskopima mogu imati značajnu ulogu Mesec, Venera ili čak Neptun? Verovatno, malo značajnu, jer ove planete opisuju blagost, emocije, osetljivost, problem da se nametne ličnost i na neki način oduzimaju energičnost, borbenost i snagu. Međutim, kada su Mesec ili Venera u Ovnu, Lavu, Škorpiji ili Jarcu, onda bi se pod uplivom ovakvih položaja i mogao roditi jedan takav. Ovan je ratnički orijentisan, ima borbeni duh, takmičarsku želju, Lav je često i general i vojskovođa, jer se divi sam sebi u uniformi sa činovima, Škorpija je povezana sa razaranjem, opasnostima i ratovanjem, a Jarac često pokazuje hladnoću i strogost, a bez čega nema ni dobrog komandujućeg.

Mars, Sunce, Saturn, Pluton ali i Jupiter često su istaknuti i horoskopima generala i vojskovođa. Mars je uvek vojnik i ratnik, a komandovanje, oružije i bojno polje, nije mu ni malo strano, jer čak šta više, odlično se snalazi u ovakvim ambijentima i okolnostima. Sunce poput i Lava, teži najvišem činu i prvenstveno sedi u komandujućem štabu, gde je i centralna figura. Saturn je poput Jarca i traži red, ispoljava stroge principe, dok Jupiter proširuje svoje znanje noseći uniformu. Ove planete su muške, aktivne, izražavaju energičnost, snagu i volju i imaju želju kako za komandovanjem, tako i za nametanjem svoje prirode. Pored Ovna, Lava, Škorpije i Jarca, od zodijačkih znakova treba spomenuti i Devicu, ali i Blizance. Devica je znak koji traži rad, red, metodičnost, disciplinu i koja se povezuje sa službom, a gde spada i vojska ili vojna služba. Blizanci su intelektualni znak, vrlo su radoznali, a veći uticaj imaju kod školovanih i učenih vojnika.

 

Kuće koje dobijaju na važnosti u ovakvim horoskopima su 1. kuća, jer se ona odnosi na ličnost, njegovu primarnu energiju, smer i sklonosti, zatim to je 8. kuća, koja je posebno istaknuta kod onih koji su učestvovali u ratovima. Ovde treba spomenuti i 9. kuću, a koja opisuje daljine, udaljena mesta i inostranstvo, pa je istaknuta kod onih koji su ratovali u inostranstvu ili koji su bili u inostranstvu u vojnoj službi. Takođe, ova kuća postaje značajna, jer je u svojim horoskopima imaju istaknuti oni koji su završili visoke vojne škole i akademije. Treba naravno spomenuti i 6. kuću, koja je prirodna kuća zodijačkog znaka Device i koja se odnosi na vojnu službu.

Toliko o teoriji, a sada da vidimo kako to izgleda iz praktičnog ugla.

  

General George Patton je rođen sa Suncem u zodijačkom znaku Škorpije, a koje se nalazi u 6. kući. Iz ovoga možemo zaključiti da je on bio strog čovek, koji je voleo rad, disciplinu i red, jer je Sunce u kući kojom u prirodnom horoskopu vlada Devica. Sunce u Škorpiji je u aspektu sa Mesecom u Jarcu u 8. kući i važio je u narodu za strogog, hladnog i ozloglašenog oficira. Emocije su mu bile prilično disciplinovane i kontrolisane o čemu govori Mesec u Jarcu i Saturn u Raku. Sunce u Škorpiji i Mesec u Jarcu u 8. kući često govore o ratnim okolnostima, a general Patton je učestvovao u II svetskom ratu i bio uspešan na Siciliji i u Severnoj Africi. Mesec vlada njegovom 2. kućom koja se odnosi na sopstveni sistem vrednosti, a koji je počivao na tradiciji, odgovornosti i strogim vrednostima, jer se Mesec nalazi u zodijačkom znaku Jarca.

 

Njegov Ascendent počinje u radoznalom i pametnom zodijačkom znaku Blizanaca, dok vladar Merkur odlazi u istu kuću, a gde se nalazi i njegovo Sunce, odnosno u 6. kuću služenja. On je ceo svoj život služio svojoj vojsci i svojoj domovini. Merkur je u zodijačkom znaku Strelca, što govori o njegovim vojničkim pohodima u inostranstvu i na mestima daleko od domovine. Vladar njegovog Ascendenta ima neprijatan aspekt sa Marsom, što govori o hirovitoj i nagloj prirodi, ali i o potrebi za komandovanjem, naređivanjem i razumevanju svega što je u simbolici Marsa, kao što je oružije, vojska, ratovanje i sl. Drugi nepovoljan aspekt koji formira Merkur je opozicija sa Plutonom, a koja takođe govori o potrebi za dominacijom, vojnom disciplinom, ali i razumevanju svega što predstavlja opasnost, ratovanje, razaranje i sl. Aspekti njegovog Merkura sa Marsom i Plutonom, kao i položaj Sunca u Škorpiji i Meseca u Jarcu, ovde sigurno govore čak o jednoj nasilničkoj i tiranskoj crti karaktera. Treba li reći i da je Venera, planeta bliskosti i blagosti u 8. kući Škorpije i u zodijačkom znaku Jarca, što znači da nema ni blagih i bliskih kontakata i odnosa.
 

Mars koji je dispozitor njegovog Sunca i koji aspektuje vladara Ascendenta, nalazi se u 4. kući, što govori o njegovom vojničkom poreklu i postavljen je u zodijačkom znaku Device. Mars u Device se često veže za vojsku i vojne službe, a on ovde zahteva metodičnost, analitičnost, disciplinu, rad i red. Baš onako vojnički! Mars je u aspektu sa Saturnom u zodijačkom znaku Raka, što potvrđuje vojničko poreklo (njegov pradeda je učestvovao u ratu), ali govori i o velikoj hladnokrvnosti, kao i strogim i odgovornim principima, a što je general Patton i sam osetio na sopstvenoj koži u vaspitanju i porodici iz koje potiče, jer je Saturn u zodijačkom znaku Raka.
Dispozitor njegovog vladara Ascendenta je Jupiter, koji vlada i Pattonovom 10. kućom karijere, profesije i uspeha. Jupiter je opet u zodijačkom znaku Device, što povezuje sada njegovu vojničku karijeru, a uspeh dolazi samo kroz red, disciplinu, rad i metodičnost. Istu priču potvrđuje i Saturn, a koji najbliže aspektuje njegov stepen 10. kuće, što ne samo da govori da se Patton predstavljao u društvu kao strog i hladan, već je isto ispoljavao i kroz svoju profesiju i karijeru. Sve prethodno rečeno osigurava i pojačava retrogradan Saturn u njegovoj 1. kući pored ozbiljnosti, strogoće, rezervisanosti i hladnoće, govori da je general Patton tražio potpuno odgovorno ponašanje kako od drugih, tako i od sebe samog.
 

Bernard Montgomery
 

Rođen je sa Suncem, Merkurom i Jupiterom u zodijačkom znaku Škorpije, što ističe dominantnim ovaj znak u horoskopu. Škorpija se nalazi na vrhu 5. kuće, a gde je i njegovo Sunce, što se može tumačiti i kao uživanje i zadovoljstvo u vojničkim aktivnostima, opasnostima, ali i ratu. Sunce u 5. kući traži sjaj, ambiciju i uspeh, a sve kroz ambijent zodijačkog znaka Škorpije. Njegovo Sunce je u konjunkciji sa Merkurom, što govori o intelektualnoj i pametnoj ličnosti, a koja najbolje razume simboliku Škorpije, dok Jupiter u Škorpiji uitskuje logiku i znanje u vojnim naukama i ratovanju. Konjunkcija Sunca i Merkura je u opoziciji sa Neptunom, što govori da je Bernard Montgomery imao viziju i snove, a koji su bili povezani sa njegovom vojničkom karijerom.

 

Neptun često izdaje, a Montgomery se sigurno morao suočavati i sa ovakvim okolnostima, posebno u inostranstvu ili iz inostranstva, jer Neptun vlada njegovom 9. kućom. Njegov oštar, borben i bridak um, predstavljen je i sekstilom Merkura prema Marsu, što govori i o mentalnoj i umnoj snazi i energičnosti. Ovde Merkur opet najbolje razume samo borbu, napad i cilj, a kako je Mars u Devici, onda možemo reći da je naglašena i disciplina, red i metodičnost. Mars je u Devici kao i u prethodnom primeru, odnosno u zodijačkom znaku vojne službe.
Mesec je u zodijačkom znaku Jarca, gde se izražava strogo i hladno, dok formira napeti aspekt sa Venerom, što govori o nemogućnosti opuštanja, kao i blagih odnosa. Na Ascendentu je zodijački znak Lav, koji utiskuje energiju, volju, ali i želju za ambiciom, usponom i isticanjem ličnosti. Lav je nesretan i nezadovoljan, ako ne uspe da stvori svoje bilo kakvo carstvo i ako ne uspe da postane ugledan, moćan, slavan i uspešan. Bernard Montgomety je uspeo da dobije svoje carstvo, uspeo je da postigne uspeh i postao je ugledan i slavan, ali tamo gde je njegovo Sunce, odnosno kao vojnik i kroz ratovanje. Tipična priča Sunca u zodijačkom znaku Škorpije.

  

 

Na samom Ascendentu, nalazi se Saturn, koji utiskuje metodičnost, formu, strogoću, odgovornost i ozbiljnost, ali i pored ovih osobina on je bio vrlo kulturan i uglađen, jer se Venera nalazi u svom sedištu u znaku Vage.  Saturn često prouzrokuje teškoću kada se čovek popne visoko i kada se dostigne slava, što je bio slučaj i u ovom horoskopu. Ova planeta vlada njegovom 6. kućom koja se odnosi na značenja vojne službe, a ova služba mu donosi moćan položaj i komandovanje, jer je Saturn u zodijačkom znaku Lava.

 

Ono što se dešava kasnije, uvek opisuje dispozitor, a dispozitor Saturna je Sunce u Škorpiji, što govori o prvo dostignuom važnom i komandujućem položaju, a nakon toga i o odlasku u rat.
 
Vrh njegove 10. kuće počinje u zodijačkom znaku Ovna, što prvenstveno opisuje, da Bernard Montgomery želi svoju ličnost da istakne kroz karijeru i profesiju. On teži prema uspehu i ima jaku želju za komandovanjem, o čemu govori Ovan na vrhu 10. kuće. Ovan govori o vojničkoj karijeri, ali i o uspehu onog trenutka kada osoba dođe na komandno i čelno mesto. Vladar Ovna je Mars, koji je opet u Devici, što potvrđuje napred već spomentu vojnu službu. Mars je u 3. kući njegovog horoskopa, koja se odnosi na njegov intelekt, um, komunikaciju i način razmišljanja, što dalje samo upućuje na njegovu strogu komunikaciju i reči, a koje su uvek tražile od drugih tačnost i preciznost. Mars u 3. kući ima potrebu da kombinuje intelekt i um sa borbom, takmičenjem i energijom i ima želju da naređuje i komanduje.

  

 

Dwight Eisenhower ima Devicu na Ascendentu, dok mu je Saturn u konjunkciji sa Ascendentom i ima snažan upliv na 1. kuću. Ozbiljan, strog, metodičan, disciplinovan i veran vojnoj službi, što je tipično za Saturna u Devici na Ascendentu, a koji vlada njegovom 6. i 5. kućom. Saturn je u trigonu sa Marsom u Jarcu, što potvrđuje njegov ozbiljan i strog karakter, ali i sklonost vojnim naukama. Mars, vlada 8. kućom Škorpije, a Dwight Eisenhower je učestvovao u I i II svetskom ratu.

 

Pokazivao je za prirodu svoga posla veliku diplomatsku sposobnost, na osnovu kojih su njegove vojne snage izvojevale pobudu. Takt i talenat za diplomatiju, pokazuje izražen zodijački znak Vaga, a u kojem se nalazi Sunce, Mesec, Merkur i Uran.


1952. godine, podneo je ostavku u vojnoj službi, okrenuo se politici i postao američki predsednik. Njegova kasnija orijentacija prema politici, takođe je uočljiva iz dominantnog znaka Vage. Merkur, planeta uma i intelekta nalazi se u diplomatskom znaku Vage, ali i u trigonu sa Plutonom, što govori o znanju iz vojne i ratne veštine. Na vrhu njegove 10. kuće profesije i karijere, nalazi se zodijački znak Blizanci, što podrazumeva uopterbu intelektualnog rada u karijeri. Dwight Eisenhowen, završio je vojnu akademiju, ali Blizanci govore o tome da je i predavao na vojnim univeritetima i vojnim školama. Vladar Blizanaca je Merkur koji se nalazi u 1. kući i donosi lak uspeh i uspešnu karijeru za njega i postavljen je u zodijačkom znaku Vage, što ga je u jednom momentu okrenulo prema politici. Trigon Merkura i Neptuna, takođe govori o politici, a posebno zato što ovde Neptun vlada 7. kućom Vage. Merkur u trigonu sa Plutonom, donosi vojnu karijeru i uspeh kroz ratovanje. Najegzaktniji aspekt koji formira Merkur jeste trigon prema Jupiteru, što govori o visokoj intelektualnosti, završetku akademije, uspehu u inostranstvu, ali i o protekcijama i protežiranosti, kao i o dobrom statusu.

 

 

 

Muhamed Ali

Muhamed Ali "Ljudi me sada žale, jer su mislili da sam Supremen, ali sada znaju da sam ljudsko biće kao i...

Pročitaj više

Ljubav (elekciona astrologija)

Ljubav (elekciona astrologija) LJUBAV (elekciona astrologija) „Svako izražava ljubav u skladu sa...

Pročitaj više