14.11.2009 autor: admin

Vojskovođe

Vojskovođe

Koji su to astrološki elementi koji dominiraju na nebu u momentu rođenja, a čiji su vlasnici horoskopa postali znalci ratovanja i opasnosti i koji su komandovali velikim vojskama? Možemo već pretpostaviti da bi takav horoskop mogao imati dominaciju ili većinu planeta u zodijačkim znacima muškog polariteta, jer su ovi znaci aktivni, spremni da deluju, dok su ženski znaci pasivni. Koliko u takvim horoskopima mogu imati značajnu ulogu Mesec, Venera ili čak Neptun? Verovatno, malo značajnu, jer ove planete opisuju blagost, emocije, osetljivost, problem da se nametne ličnost i na neki način oduzimaju energičnost, borbenost i snagu. Međutim, kada su Mesec ili Venera u Ovnu, Lavu, Škorpiji ili Jarcu, onda bi se pod uplivom ovakvih položaja i mogao roditi jedan takav. Ovan je ratnički orijentisan, ima borbeni duh, takmičarsku želju, Lav je često i general i vojskovođa, jer se divi sam sebi u uniformi sa činovima, Škorpija je povezana sa razaranjem, opasnostima i ratovanjem, a Jarac često pokazuje hladnoću i strogost, a bez čega nema ni dobrog komandujućeg.

Mars, Sunce, Saturn, Pluton ali i Jupiter često su istaknuti i horoskopima generala i vojskovođa. Mars je uvek vojnik i ratnik, a komandovanje, oružije i bojno polje, nije mu ni malo strano, jer čak šta više, odlično se snalazi u ovakvim ambijentima i okolnostima. Sunce poput i Lava, teži najvišem činu i prvenstveno sedi u komandujućem štabu, gde je i centralna figura. Saturn je poput Jarca i traži red, ispoljava stroge principe, dok Jupiter proširuje svoje znanje noseći uniformu. Ove planete su muške, aktivne, izražavaju energičnost, snagu i volju i imaju želju kako za komandovanjem, tako i za nametanjem svoje prirode. Pored Ovna, Lava, Škorpije i Jarca, od zodijačkih znakova treba spomenuti i Devicu, ali i Blizance. Devica je znak koji traži rad, red, metodičnost, disciplinu i koja se povezuje sa službom, a gde spada i vojska ili vojna služba. Blizanci su intelektualni znak, vrlo su radoznali, a veći uticaj imaju kod školovanih i učenih vojnika.

 

Kuće koje dobijaju na važnosti u ovakvim horoskopima su 1. kuća, jer se ona odnosi na ličnost, njegovu primarnu energiju, smer i sklonosti, zatim to je 8. kuća, koja je posebno istaknuta kod onih koji su učestvovali u ratovima. Ovde treba spomenuti i 9. kuću, a koja opisuje daljine, udaljena mesta i inostranstvo, pa je istaknuta kod onih koji su ratovali u inostranstvu ili koji su bili u inostranstvu u vojnoj službi. Takođe, ova kuća postaje značajna, jer je u svojim horoskopima imaju istaknuti oni koji su završili visoke vojne škole i akademije. Treba naravno spomenuti i 6. kuću, koja je prirodna kuća zodijačkog znaka Device i koja se odnosi na vojnu službu.

Toliko o teoriji, a sada da vidimo kako to izgleda iz praktičnog ugla.

  

General George Patton je rođen sa Suncem u zodijačkom znaku Škorpije, a koje se nalazi u 6. kući. Iz ovoga možemo zaključiti da je on bio strog čovek, koji je voleo rad, disciplinu i red, jer je Sunce u kući kojom u prirodnom horoskopu vlada Devica. Sunce u Škorpiji je u aspektu sa Mesecom u Jarcu u 8. kući i važio je u narodu za strogog, hladnog i ozloglašenog oficira. Emocije su mu bile prilično disciplinovane i kontrolisane o čemu govori Mesec u Jarcu i Saturn u Raku. Sunce u Škorpiji i Mesec u Jarcu u 8. kući često govore o ratnim okolnostima, a general Patton je učestvovao u II svetskom ratu i bio uspešan na Siciliji i u Severnoj Africi. Mesec vlada njegovom 2. kućom koja se odnosi na sopstveni sistem vrednosti, a koji je počivao na tradiciji, odgovornosti i strogim vrednostima, jer se Mesec nalazi u zodijačkom znaku Jarca.

 

Njegov Ascendent počinje u radoznalom i pametnom zodijačkom znaku Blizanaca, dok vladar Merkur odlazi u istu kuću, a gde se nalazi i njegovo Sunce, odnosno u 6. kuću služenja. On je ceo svoj život služio svojoj vojsci i svojoj domovini. Merkur je u zodijačkom znaku Strelca, što govori o njegovim vojničkim pohodima u inostranstvu i na mestima daleko od domovine. Vladar njegovog Ascendenta ima neprijatan aspekt sa Marsom, što govori o hirovitoj i nagloj prirodi, ali i o potrebi za komandovanjem, naređivanjem i razumevanju svega što je u simbolici Marsa, kao što je oružije, vojska, ratovanje i sl. Drugi nepovoljan aspekt koji formira Merkur je opozicija sa Plutonom, a koja takođe govori o potrebi za dominacijom, vojnom disciplinom, ali i razumevanju svega što predstavlja opasnost, ratovanje, razaranje i sl. Aspekti njegovog Merkura sa Marsom i Plutonom, kao i položaj Sunca u Škorpiji i Meseca u Jarcu, ovde sigurno govore čak o jednoj nasilničkoj i tiranskoj crti karaktera. Treba li reći i da je Venera, planeta bliskosti i blagosti u 8. kući Škorpije i u zodijačkom znaku Jarca, što znači da nema ni blagih i bliskih kontakata i odnosa.
 

Mars koji je dispozitor njegovog Sunca i koji aspektuje vladara Ascendenta, nalazi se u 4. kući, što govori o njegovom vojničkom poreklu i postavljen je u zodijačkom znaku Device. Mars u Device se često veže za vojsku i vojne službe, a on ovde zahteva metodičnost, analitičnost, disciplinu, rad i red. Baš onako vojnički! Mars je u aspektu sa Saturnom u zodijačkom znaku Raka, što potvrđuje vojničko poreklo (njegov pradeda je učestvovao u ratu), ali govori i o velikoj hladnokrvnosti, kao i strogim i odgovornim principima, a što je general Patton i sam osetio na sopstvenoj koži u vaspitanju i porodici iz koje potiče, jer je Saturn u zodijačkom znaku Raka.
Dispozitor njegovog vladara Ascendenta je Jupiter, koji vlada i Pattonovom 10. kućom karijere, profesije i uspeha. Jupiter je opet u zodijačkom znaku Device, što povezuje sada njegovu vojničku karijeru, a uspeh dolazi samo kroz red, disciplinu, rad i metodičnost. Istu priču potvrđuje i Saturn, a koji najbliže aspektuje njegov stepen 10. kuće, što ne samo da govori da se Patton predstavljao u društvu kao strog i hladan, već je isto ispoljavao i kroz svoju profesiju i karijeru. Sve prethodno rečeno osigurava i pojačava retrogradan Saturn u njegovoj 1. kući pored ozbiljnosti, strogoće, rezervisanosti i hladnoće, govori da je general Patton tražio potpuno odgovorno ponašanje kako od drugih, tako i od sebe samog.
 

Bernard Montgomery
 

Rođen je sa Suncem, Merkurom i Jupiterom u zodijačkom znaku Škorpije, što ističe dominantnim ovaj znak u horoskopu. Škorpija se nalazi na vrhu 5. kuće, a gde je i njegovo Sunce, što se može tumačiti i kao uživanje i zadovoljstvo u vojničkim aktivnostima, opasnostima, ali i ratu. Sunce u 5. kući traži sjaj, ambiciju i uspeh, a sve kroz ambijent zodijačkog znaka Škorpije. Njegovo Sunce je u konjunkciji sa Merkurom, što govori o intelektualnoj i pametnoj ličnosti, a koja najbolje razume simboliku Škorpije, dok Jupiter u Škorpiji uitskuje logiku i znanje u vojnim naukama i ratovanju. Konjunkcija Sunca i Merkura je u opoziciji sa Neptunom, što govori da je Bernard Montgomery imao viziju i snove, a koji su bili povezani sa njegovom vojničkom karijerom.

 

Neptun često izdaje, a Montgomery se sigurno morao suočavati i sa ovakvim okolnostima, posebno u inostranstvu ili iz inostranstva, jer Neptun vlada njegovom 9. kućom. Njegov oštar, borben i bridak um, predstavljen je i sekstilom Merkura prema Marsu, što govori i o mentalnoj i umnoj snazi i energičnosti. Ovde Merkur opet najbolje razume samo borbu, napad i cilj, a kako je Mars u Devici, onda možemo reći da je naglašena i disciplina, red i metodičnost. Mars je u Devici kao i u prethodnom primeru, odnosno u zodijačkom znaku vojne službe.
Mesec je u zodijačkom znaku Jarca, gde se izražava strogo i hladno, dok formira napeti aspekt sa Venerom, što govori o nemogućnosti opuštanja, kao i blagih odnosa. Na Ascendentu je zodijački znak Lav, koji utiskuje energiju, volju, ali i želju za ambiciom, usponom i isticanjem ličnosti. Lav je nesretan i nezadovoljan, ako ne uspe da stvori svoje bilo kakvo carstvo i ako ne uspe da postane ugledan, moćan, slavan i uspešan. Bernard Montgomety je uspeo da dobije svoje carstvo, uspeo je da postigne uspeh i postao je ugledan i slavan, ali tamo gde je njegovo Sunce, odnosno kao vojnik i kroz ratovanje. Tipična priča Sunca u zodijačkom znaku Škorpije.

  

 

Na samom Ascendentu, nalazi se Saturn, koji utiskuje metodičnost, formu, strogoću, odgovornost i ozbiljnost, ali i pored ovih osobina on je bio vrlo kulturan i uglađen, jer se Venera nalazi u svom sedištu u znaku Vage.  Saturn često prouzrokuje teškoću kada se čovek popne visoko i kada se dostigne slava, što je bio slučaj i u ovom horoskopu. Ova planeta vlada njegovom 6. kućom koja se odnosi na značenja vojne službe, a ova služba mu donosi moćan položaj i komandovanje, jer je Saturn u zodijačkom znaku Lava.

 

Ono što se dešava kasnije, uvek opisuje dispozitor, a dispozitor Saturna je Sunce u Škorpiji, što govori o prvo dostignuom važnom i komandujućem položaju, a nakon toga i o odlasku u rat.
 
Vrh njegove 10. kuće počinje u zodijačkom znaku Ovna, što prvenstveno opisuje, da Bernard Montgomery želi svoju ličnost da istakne kroz karijeru i profesiju. On teži prema uspehu i ima jaku želju za komandovanjem, o čemu govori Ovan na vrhu 10. kuće. Ovan govori o vojničkoj karijeri, ali i o uspehu onog trenutka kada osoba dođe na komandno i čelno mesto. Vladar Ovna je Mars, koji je opet u Devici, što potvrđuje napred već spomentu vojnu službu. Mars je u 3. kući njegovog horoskopa, koja se odnosi na njegov intelekt, um, komunikaciju i način razmišljanja, što dalje samo upućuje na njegovu strogu komunikaciju i reči, a koje su uvek tražile od drugih tačnost i preciznost. Mars u 3. kući ima potrebu da kombinuje intelekt i um sa borbom, takmičenjem i energijom i ima želju da naređuje i komanduje.

  

 

Dwight Eisenhower ima Devicu na Ascendentu, dok mu je Saturn u konjunkciji sa Ascendentom i ima snažan upliv na 1. kuću. Ozbiljan, strog, metodičan, disciplinovan i veran vojnoj službi, što je tipično za Saturna u Devici na Ascendentu, a koji vlada njegovom 6. i 5. kućom. Saturn je u trigonu sa Marsom u Jarcu, što potvrđuje njegov ozbiljan i strog karakter, ali i sklonost vojnim naukama. Mars, vlada 8. kućom Škorpije, a Dwight Eisenhower je učestvovao u I i II svetskom ratu.

 

Pokazivao je za prirodu svoga posla veliku diplomatsku sposobnost, na osnovu kojih su njegove vojne snage izvojevale pobudu. Takt i talenat za diplomatiju, pokazuje izražen zodijački znak Vaga, a u kojem se nalazi Sunce, Mesec, Merkur i Uran.


1952. godine, podneo je ostavku u vojnoj službi, okrenuo se politici i postao američki predsednik. Njegova kasnija orijentacija prema politici, takođe je uočljiva iz dominantnog znaka Vage. Merkur, planeta uma i intelekta nalazi se u diplomatskom znaku Vage, ali i u trigonu sa Plutonom, što govori o znanju iz vojne i ratne veštine. Na vrhu njegove 10. kuće profesije i karijere, nalazi se zodijački znak Blizanci, što podrazumeva uopterbu intelektualnog rada u karijeri. Dwight Eisenhowen, završio je vojnu akademiju, ali Blizanci govore o tome da je i predavao na vojnim univeritetima i vojnim školama. Vladar Blizanaca je Merkur koji se nalazi u 1. kući i donosi lak uspeh i uspešnu karijeru za njega i postavljen je u zodijačkom znaku Vage, što ga je u jednom momentu okrenulo prema politici. Trigon Merkura i Neptuna, takođe govori o politici, a posebno zato što ovde Neptun vlada 7. kućom Vage. Merkur u trigonu sa Plutonom, donosi vojnu karijeru i uspeh kroz ratovanje. Najegzaktniji aspekt koji formira Merkur jeste trigon prema Jupiteru, što govori o visokoj intelektualnosti, završetku akademije, uspehu u inostranstvu, ali i o protekcijama i protežiranosti, kao i o dobrom statusu.

 

 

 

Mars konjunkcija Saturn u Vagi

Mars konjunkcija Saturn u Vagi Mars je ušao u Vagu, gde se susreo sa Saturnom i formirao napete aspekte sa Uranom, Jupiterom i Plutonom.

Pročitaj više

Akcioni super heroj - Tom Kruz

Akcioni super heroj - Tom Kruz Tom Kruz u svojoj biografiji ima tri nominacije za Oskara i isto toliko osvojenih Zlatnih globusa, nisu ga zaobišle...

Pročitaj više

Đina Lolobriđida

Đina Lolobriđida Velika filmska diva rođena je sa Suncem u zodijačkom znaku Raka, Ascendentom u zodijačkom znaku Blizanaca i Mesecom u...

Pročitaj više