15.04.2008 autor: admin

Psihološki profil kriminalca

Psihološki profil kriminalca

Al Kapone je rođen kao četvrto dete od ukupno devetoro dece, italijanske emigrantske porodice. Sa svojih 12 godina napušta školu i u Bruklinu, gde je i rođen, postaje poznat kao najagresivnije dete. Bio je sklon svađama i tučama i često učestvuje u uličnim tučama iz kojih je i izvukao veliki ožiljak na levoj strani lica (Mars u Raku u kvadratu sa Mesecom u Ovnu), a po čemu je dobio nadimak Scarface (lice sa ožiljkom - Mesec u Ovnu). Brzo je postao vođa poslova sa prostitucijom i kockom, a proglasili su ga i za najhladnokrvnijeg ubicu u gangsterskom svetu. Al Kapone nikada nije bio optužen niti za jedno ubistvo. 1931. godine je uhapšen i osuđen na 11 godina zatvora, ali ''samo'' zbog utaje poreza. Umro je u svojoj vili na Floridi, u 40-toj godini života, od neizlečivog tumora.


Određivanje psihološkog profila, važno je u interpretaciji horoskopa, jer će profil ličnosti, biti inicijalna kapsula razvoja ličnosti u životu.

  

Prva kuća, odnosno ASC, počinje u znaku Riba, koje simbolizuju najveće tajne ovoga sveta, kriminal i krijumčarenje. Njegova prva kuća zahvata i ceo znak Ovna, pa se kao vladari njegovog prvog polja, uzimaju Jupiter i Mars. Postavlja se pitanje, zašto ovaj čovek nije postao duhovnim vođom ili čak bilo kakavim umetnikom, što je takođe u simbolici znaka Riba, već dobija rođenjem, psihološki profil kriminalca?

 

Jupiter (on), veliki benefik i srećnik, sigurno mu je više puta donosio sreću i zaštitu, jer Kaponea dugo nisu mogli da osude pred licem pravde. Položaj vladara ASC u svakom horoskopu pokazuje SMER osobe, polje, oblast i kuću, a gde se ličnost najbolje oseća i gde crpi energiju. Vladar njegovog ASC otišao je u malefičnu 8. kuću, a ova kuća simbolizuje opasnosti, smrt i ubistva. Dakle, Kapone nije mogao postati ni duhovan čovek, a ni umetnik, jer se hranio i dobijao energiju iz 8. kuće. Jupiter je u znaku Škorpije, koja je takođe, osmi znak u zodijaku i koja vlada prirodnom 8. kućom. Kakve aspekte pravi Jupiter?
 
Najegzaktniji aspekt Jupitera u Škorpiji u 8. kući, a koji je ujedno i aplikacioni aspekt  jeste njegov sekstil sa planetom Merkur, što mu je utisnulo osećaj realnosti, racionalnosti i dubokog intelekta (Merkur u Jarcu). Merkur je planeta trgovine, a u kombinaciji sa Jupiterom u 8. kući u Škorpiji, to je astrološka slika krijumčarenja. Ovakva postavka Merkura kao i njegov aspekt sa vladarem ASC, sušta je suprotnost od njegovog znaka u 1. kući, dakle od njegovog podznaka (Ribe). Uticajem takvih planetarnih pozicija, Kapone nije moga da bude stidljiv, nezan, romantičan (Ribe), već tvrd, hladan i strog (Merkur u Jarcu).
 
Ovakvog  Merkura u Jarcu, Kapone je vrlo dobro koristio (aspekt sekstila) kroz svoju 10. kuću (karijera, slava, profesija).
 
Profil kriminalca, utisnut još na njegovom rođenju, jeste i odraz njegovog porodičnog nasleđa, predaka i genetike, što se može videti takođe iz aspekta između Merkura i Jupitera. Merkur vlada njegovom 4. kućom (porodica, nasleđe, preci) i u znaku Jarca, predstavlja nasleđenu tradiciju (Jarac) mafijaške porodice, koja ima duboke korene u prošlosti (Jarac). Njegova 4. kuća počinje u znaku Blizanaca, a u ovom znaku jeste Italija, pa je očigledno da njegova porodica i njegovi koreni (4. kuća) potiču iz Italije (Blizanci).
 
U produžetku njegove 1. kuće nalazi se i znak Ovan, koji zahvata celu 1. kuću. Ovan, kao i njegov vladar Mars, opisuje opasan, strog i gangsterski karakter. Mars se nalazi u znaku svog pada, gde se energija i osobine ove planete izobličuju, pa je u ovom horoskopu zastupljena negativna i crna strana kako planete Marsa, tako i znaka Ovna, ali i Raka. Mars je dispozitor njegovog Jupitera (on) koji se nalazi u znaku Škorpije, pa je ovo tipična slika lošeg završetka dispozitora vladara ASC, jer je on u znaku svoga pada, odnosno slika muškarca (Mars) koji ima loš završetak (u znaku svog pada). Muškarac (Mars), koji na kraju pada u postelju (Rak), smrskan i iscrpljen (Mars) bolešću (6. kuća), a koja mu na kraju donosi smrt (Mars).Otežavajući faktor jeste i činjenica što je Mars retrogradan, a što je vrlo neudobno za ovu planetu, koja simbolizuje energiju, polet i elan. Retrogradnost bi u svakom slučaju npr. pre bila bliska Saturnu, ali Marsu retrogradnost ne prija, što još više oštećuje i izobličuje osobine Marsa. Dve glavne muške planete Mars i Sunce su u Kaponevom horoskopu u neprijateljstvu, odnosno u međusobno lošem aspektu, a u njihovu opoziciju je uključen i Mesec u Ovnu, koji pravi kvadrate, pa na nebu imamo konfiguraciju napetog, naglog i opasnog kardinalnog, T - kvadrata.

 

Način na koji osoba razmišlja opisano je 3. kućom i vladarem ove kuće. Na vrhu Kaponeove 3. kuće, nalazi se znak Bik i to sam kraj ili završetak ovog znaka, tako da mu Blizanci zahvataju veći deo 3. kuće. Bik je fiksan, zemljani znak, teško menja svoje stavove i svoje odluke i ume da bude vrlo konzervativan. Vladar 3. kuće, Venera je u aplikacionoj konjunkciji sa Satunom, a konjunkcija teži jedinstvu, odnosno sjedinjenju u jedno, zbog toga ova Venera poprima osobine Saturna i teži da postane on. Vladar Blizanaca jeste Merkur i ova planeta se nalazi u Jarcu, znaku kojim takođe vlada Saturn. Zbog svega ovoga, Kaponeove odluke i misli su bile teške, rigidne, mračne (Jarac, Saturn), a razmišljanje i um racionalan, okrenut prema materiji, hladan, tvrd, nefleksibilan i strog. Saturn je dispozitor Kaponeovog Sunca, koje se nalazi u konjukciji sa  12. kućom u znaku Jarca, pa je ovo sudbina (Saturn) čoveka, kojeg su sopstvene odluke i način razmišljanja odveli u carstvo kriminala, ali i u zatvor (Saturn, Sunce u 12. kući). 12. kuća koja je prirodna kuća znaka Riba, simbolizuje sve ilegalne i tajne radnje, kriminal, krijumčarenja, ali i one nevolje koje sami sebi pravimo i činimo.

 

Talenti i kreativna energija

Talenti i kreativna energija Lav je peti znak Zodijaka i u prirodnom horoskopu vlada 5. kućom. Povezuje se...

Pročitaj više

Stelijum i njegove konjunkcije

Stelijum i njegove konjunkcije Prilazeći stolu za kojim su trebali da se smeste, svako od njih je pogledom tražio sebi najbolju stolicu u...

Pročitaj više

Vojskovođe

Vojskovođe Koji su to astrološki elementi koji dominiraju na nebu u momentu rođenja, a čiji su vlasnici horoskopa postali znalci...

Pročitaj više