25.05.2009 autor: admin

Mars u Raku

Mars u Raku

Mars, planeta snage, volje, energije i pokretačkog impulsa u zodijačkom znaku Raka je u nepovoljnoj kosmičkoj poziciji, jer je ovaj znak mesto Marsovog pada. Mars je Topla i Suva planeta, a Rak je Hladan i Vlažan, pa njihovi prakvaliteti nemaju mnogućnost za dobru saradnju. Rakom vlada Mesec, planeta mašte i emotivnosti i logično je da Mars, a koji nije niti emotivan, a niti maštovit u Raku ima jedan kvalitativan pad energije. Energija Marsa u Raku može biti destruktivna, jer je Rak znak vodenog elementa, što će zaivisiti od aspekta koje Mars formira sa drugim planetama.
 
Marsova snaga ovde je pod dominacijom, uplivom i gospodarstvom emocija, pa Mars nema dovoljno želje da pokaže svoju energiju i snagu, jer se guši u emocijama. Možemo da zamislimo jednog davljenika u vodi koji očajno pokušava da se spasi i održi na površini, jer ga voda, odnosno sada emocije vuku ka dnu. Međutim, postavlja se pitanje koja je motivacija Marsa u Raku, jer ova planeta u kom god zodijačkom znaku da se nalazi, mora imati svoju motivaciju. Motivacija Marsa u Raku prvenstveno jeste emocija, a takvo osećanje ustvari može da pokrene i probudi ovog Marsa. Kako Rak prirodno vlada 4. kućom u prirodnom horoskopu, on simbolizuje porodicu, kuću i domovinu, pa će energija i volja biti usmerene ka istom. Međutim, zbog planetarne prirode Marsa koja je malefična, pa ako je još u nepovoljnim aspektima, ova planeta govori o jednoj stalnoj borbi i tenzijama u navedenim ambijentima. Posledica takvih okolnosti nalazi se u njegovoj planetarnoj prirodi, jer Mars nikada neće težiti harmoniji, miru, tišini i skladnim odnosima, već naprotiv zahteva borbu, nadmetanje, takmičarski impuls, naglost i akciju. U slučaju da govorimo o lošim aspektima Marsa, onda ovakve osobine Marsa zaista postaju destruktivne, pa se pretvaraju u potrebu za neprijateljstvom, mržnjom, povređivanjem i napadima, a onda isto možemo očekivati u simbolici 4. kuće i znaka Raka. Simbolika Marsa u Raku je mnogobrojna, a ovde ćemo pokušati opisati bar nešto od toga, ali ono što je najkonkretnije povezano sa simbolikom Marsa u Raku u nekom horoskopu, prvenstveno će biti određeno kućom u kojoj se Mars u Raku nalazi, kao i Marsovim aspektima koje formira sa drugim planetama.

 

Mars je predstavnik elementa Vatre, pa će u Raku opisivati svaku takvu vatru, ali koja gubi toplotu i energiju, jer je sada gasi voda. On je muška planeta i uvek opisuje muškarca, a kako je u Raku, onda je ovo tipičan opis muškarca u kući, muškarca koji je vezan za porodicu, muškarca koji je sačinjen od emocija. Sa malo aspekta prema Saturnu, Mars u Raku može biti i muškarac koji radi i troši svoju energiju u bašti, koji radi oko kuće ili u dvorištu kuće gde ima radionicu ili koji čak gradi kuću. Mars u Raku, pa u aspektu sa Saturnom opisuje i genetiku, pa nekog dedu koji je radio u rudniku. Ako je Mars u Raku, a u aspektu sa Neptunom, onda možemo zamisliti i muškarca kako vuče mrežu na ribnjaku. Sa druge strane, ako je u aspektu sa Merkurom ili čak i Saturnom, onda je Mars u Raku, muškarac u polju na nekoj poljoprivrednoj mašini. Vidimo li Marsa u Raku u aspektu sa Mesecom ili Venerom, onda govorimo o muškarcu koji peče hleb u pekari. Mars u Raku u nepovoljnom aspektu sa Plutonom, opisuje jedno ratno stanje, jednog muškarca u ratu, koji je violentan, pa upada u neku kuću i u njoj pobija celu porodicu.
 
Kako Mars simbolizuje energiju i rad, onda je Mars alat, pa u Raku to je kuća puna alata, dvorište puno alata ili kako smo već rekli radionica u kući, jer je u genetici uvek bilo onih koji su majstorisali, trošili energiju i radili u kući. Međutim, za Marsa su vezana i uniformisana lica, pa sa ovakvim položajem posmatramo i vojnika ili policajca u kući. Sa genetske strane, takođe je bilo onih koji su iz kuće uvek odlazili u rat, ali i vojnika, vojske koja je u ratnim periodima upadala u kuće. A, gde je uniformisano lice, tu je i oružije, pa u kući uvek ima oružija, kao i u prošlosti, ali i onih koji su nekada bili oružari, kovači i sl. Mars je vojska, a u Raku ovo može biti vojska koja je zastala pored nekog potoka, jezera, bunara ili bilo kakve vode, da se odmori, a posebno ako je Mars u aspektu sa Venerom, jer Venera traži odmor. Ovaj aspekt Marsa u Raku, dakle sa Venerom, može opisivati i sva ona nekadašnja poljoprivredna dobra, koja su bila pod vlasništvom vojske. U kasarni, Mars u Raku jesu vojničke kupaonice, vojničke spavaonice, ali i kuhnja i kantine, zatim vojnik koji je kuvar u vojsci i koji radi sa hranom. Kako je Mars vatra, onda je ovo i opis zapaljene kuće, zapaljenog imanja, ali i požara u gradu, kao što je London nekada goreo.
 
Ako krenemo od ambijenta kuće i porodice, jer je Marsova energija usmerena ka istom, onda govorimo o kući ili stambenom prostoru u kojem je uvek bučno, bilo iz razloga što neko u kući uvek viče, galami ili često lupa, jer je i energija i rad sada u kući i porodici. Nepovoljan aspekt Marsa u Raku sa Plutonom, govori o mržnji unutar porodice, o tiraniji, nihilu, pa i o ubistvu u porodici i kući. Ovakav nepovoljan aspakt, ali i nepovoljan aspekt Marsa u Raku prema Mesecu, govori o muškarcu u kući koji se opija i koji postaje alkoholičar. Mars uvek napada, a u ovom slučaju on napada u kući, napada ukućane, napada majku koja jeste Rak. Ako se govori o kući koja ima dvorište, onda je u dvorištu alat, ako je Mars u aspektu sa Saturnom, onda su u dvorištu poljoprivredne mašine, ali Mars u Raku jeste i kosilica za travu u dvorištu kuće.

 


 

 

Mars je energija, pa rad, a u Raku u svakom ambijentu blizu ili nadomak kuće ovo jeste trenutak kada se buši bunar. U dvorištu kuće postoji kućica za psa i pas kao čuvar kuće. Mars u Raku u aspektu sa Saturnom jeste ograda od žice oko kuće ili imanja. Ako sada pogledamo prema kući, onda ćemo za ovaj položaj Marsa reći da opisuje odžak na kući, a ako je Mars u nepovoljnom aspektom sa Plutonom, onda imamo opis požara u kući, kao posledica prethodno zapaljenog odžaka. Kada govorimo o unutrašnjosti kuće ili stana, onda je Mars u Raku na svakom mestu gde ima energije i toplote, pa će prema tome on biti kamin u sobi, radijator u sobi, sa Uranom i kvarcna peć i grejalica u sobi ili uopšteno grejanje u kući. U kuhnji, Mars u Raku jeste šporet, peć na kojoj se kuva ručak, sa Uranom to je mikrotalasna pećica, ringla na šporetu na kojoj vri voda u šerpi. U aspektu sa Mesecom ili Venerom, Mars u Raku jeste kuhinjski nož sa kojim sečemo hranu ili hleb, u aspektu sa Neptunom to je onda riba koja se peče u tavi, rerni ili pećnici. U aspektu sa Merkurom to je onaj trenutak kada uzimamo neki začin u ruku, da bih začinili supu koju kuvamo za ručak. Ako se prebacimo na kupatilo što jeste Rak, onda će Mars ovde biti bojler u kupatilu, ali isto tako je mogao biti i bojler u kuhnji. U slučaju da je Mars u Raku u aspektu sa Saturnom, onda se takav bojler često kvari, a u slučaju da je u nepovoljnom aspektu sa Uranom ili Plutonom, onda može doći i do eksplozije bojlera. Svaki onaj alat koji služi za zavrtanje slavine jeste Mars u Raku, a uopšteno on simbolizuje i vodoinstalera ili majstora za kupatila, posebno ako je Mars u Raku u aspektu sa Merkurom ili Uranom. Mars u Raku u nepovoljnom aspektu sa Mesecom opisuje i razbijeno ogledalo u kupatilu. Mars seče, pa će u Raku ovo biti i brijač u kupatilu, a u aspektu sa Merkurom ili Uranom, svakako električni brijač.Svako toplo kupatilo ili kupatilo koje ima grejanje jeste Mars u Raku. Rak opisuje majku, a sa ovakvim položajem imamo majku koja nešto šije, veze, hekla ili plete u kući, koja nikada nije mirna jer je Mars pun energije, pa je i ova majka stalno u pokretu i radu po kući.
 
Kao što smo već rekli u svakoj bašti, Mars će biti alat za baštu, ašov, motika, baštovanske makaze i sl. U aspektu sa Saturnom, govorićemo o zapuštenoj bašti, koja se neodržava i koja je zarasla u bodljikavo žbunje i korov. Rak je vodeni znak i predstavlja vodu, vodene površine, pa je Mars u Raku uvek ključala, vrela, zagrejana i topla voda. Mars u Raku jeste topli bazen, posebno ako je u aspektu sa Neptunom, ali takođe i uzburkano i nemirno more.
 
Mars izaziva bol, a prvenstveno oštar i grčevit, a u Raku govori o bolovima u stomaku, želucu i grudima. Zapaljenja bešike, stezanje u predelu grudnog koša, bolovi u materici i sl. Sav bes, ljutnja i nervoza direktno odlaze u stomak. Nekada bolest i epidemija tifusa, posebno u nepovoljnom aspektu sa Neptunom.

 

Rak su mase ljudi, široke mase, a Mars u Raku jesu demonstracije, pa sa Merkurom, to je narod koji je izašao na ulicu, besan, divlji i ljut, pa demonstrira. Mars je gorak, a u Raku to su gorke tečnosti, na primer, ako je u aspektu sa Venerom, onda je i gorki liker. Ali, Mars simbolizuje i ljuto, pa će Mars biti "ljuta voda" kako su je Indijanci zvali ili danas rakija. Mars u Raku jesu građevinski radnici na bilo kom stambenom objektu, sa Saturnom kopači u rudniku ili rudari, sa Venerom ili Mesecom to su ginekolozi, sa Suncem ili Jupiterom to su vaterpolisti ili plivači. Mars je adrenalin što se u ovom slučaju odnosi na vodu, pa je ovo i splavarenje po Tari ili bilo kojoj planinskoj reci, to su regate i jedriličarska takmičenja. Vratimo li se u prošlost, pa sa Neptunom ovde možemo govoriti o gusarima i gusarskim brodovima.
 
Rak simbolizuje biljke, a Mars u Raku u aspektu sa Venerom jesu bodljikave biljke, kaktusi, bodljikavo žbunje, cveće koje ima trnje, koprive i divlje biljke. Sa druge strane Mars u Raku su životinje u ambijentu vode, odnosno vodene životinje, ali koje mogu biti opasne.
 
Bes, agresija, tuča, kriminal, a Mars u Raku opisuje posebno u aspektu sa Neptunom lopova u kući. U aspektu sa Plutonom, to je naoružan i opasan muškarac koji je provalio u kuću ili privatni posed. Mars u Raku u aspektu sa Saturnom može biti i kolekcioar oružija, pa ovde možemo govoriti o izloženim sabljama, mačevima, pištoljima i puškama na zidu sobe. Pištolj uperen u čoveka ovde okida metak pravo u stomak. Operacija na stomaku, jer je Mars u Raku u nepovoljnom aspektu sa Plutonom, pa je u oružanom obračunu, metak ostao u stomaku. Mars u Raku u aspektu sa Plutonom ili bez ovog aspekta može da bude i mladež, beleg ili ožiljak na stomaku. Mars u Raku, na primer u nepovoljnom aspektu sa Merkurom, može biti i opekotina na ruci, kao posledica prosipanja vrele vode po ruci. Stisnuta pesnica koja udara pravo u stomak. Tetovaža na stomaku.
 
Mars u Raku u aspektu sa Merkurom jesu mesnice ili trenutak kada mesar seče meso. U aspektu sa Merkurom, Mars u Raku jeste i gnezdo orla, jastreba ili bilo koje druge ptice grabljivice.

Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore "Čeznem da ti kažem reči koje ti imam reći, Ali se ne usuđujem, strahujući da bi mi se...

Pročitaj više

Mesec u Vodoliji

Mesec u Vodoliji Poznaje li ovaj Mesec nešto, a što mnogi ne mogu ni da naslute? Hm...Posvetiti se samo jednoj osobi -...

Pročitaj više

Upoznajte se sa astrološkim pojmovima

Upoznajte se sa astrološkim pojmovima ALKOHODAN - Davalac godine, nebesko telo koje se nalazi na mestu Hilega (Almutin) i poseduje najveću moć, naročito kada...

Pročitaj više