05.04.2009 autor: admin

Kako i na koji način do cilja?

Kako i na koji način do cilja?

Povoljno i nepovoljno dostojanstvo planete se često povezuje sa njenom snagom ili slabošću, međutim, da li je to baš tako? Možemo naići na bezbroj primera, gde na primer, planeta u nepovoljnom dostojanstvu u 10. kući, ne negira i ne odbacuje realizaciju ove kuće, a to je moć, uspeh ili društveni status, što može u nekom periodu i da bude stabilano. Često ćemo pročitati ili dobiti informaciju, da je planeta u izgonu slaba, međutim da li je takvo dostojanstvo zaista i njena slabost? Naravno, zodijačko stanje planete, odnosno njena pozicija u znaku je samo inicijalni ili početni faktor, ali ne i konačni ili sigurni faktor. U čemu je onda problem sa planetom koja je u nepovoljnom dostojanstvu? Odgovor na ovakvo pitanje, možemo dobiti samo ako razumemo šta znači takva planeta koja je u povoljnom dostojanstvu. Dostojanstvo planete, ukazuje na nekoliko elemenata, gde opisuje načine koje upotrebljavamo ili primenjujemo u ostvarenju određenog cilja, koji želimo da postignemo ili realizujemo. Iz planetarnog dostojanstva možemo da procenimo da li ćemo cilj, nameru ili težnju ostvariti na ispravan ili etički način,  da li ćemo to učiniti ili realizovati u ispravno vreme ili ne, i konačno, da li ćemo od toga imati izvor sreće ili nesreće?
 

Kada je planeta u povoljnom dostojanstvu, uglavnom upotrebljavamo ispravne vrednosti za realizaciju značenja kuće u kojoj se planeta nalazi, što znači da će i realizacija biti stabilna i da će predstavljati izvor sreće. Međutim, kada je planeta u nepovoljnom dostojanstvu, onda se primenjuju loši i neispravni načini u smeru realizacije značenja kuće ili je rezultat realizacije  nestabilan za budućnost i može biti izvor nepovoljnih okolnosti. Iz ugla Marsa, a kako je ova planeta akcija, dakle planeta koja će uraditi nešto za nas, kada je Mars u povoljnom dostojanstvu, on uglavnom obraća pažnju na znakove upozorenja ili obaveštenja na koje nailazi, ali se Mars u nepovoljnom dostojanstvu, ne obazire na isto. Dobar i snažan Mars je hrabar, smeo, častan, pošten, iskren i ima samopoštovanje, dok je loš Mars često podstrekač, razmetljivac, opasan, rđav, nasilan, plah i nepouzdan. Planeta koja se nalazi u sedištu ili u svom znaku prvenstveno predstavlja stabilnost, nezavisnost, sigurnost, trajnost, što znači da mi ne služimo drugima, već pripadamo sebi i to je privilegija ili dobrobit od planete u sedištu. Dakle, planeta u sedištu ima osećaj za ono što je ispravno, dok na primer planeta u izgonu nema takav osećaj. Planeta u izgonu nije slaba, a problem sa ovakvom planetom je u tome, što je ona primitivna, gruba i što gubi finoću. Dobro i snažno Sunce uvek uspeva da oragnizuje sve oko sebe i ono poseduje integritet i celovitost, dok je loše Sunce diktatorsko, korumpirano, oholo, pompezno i podmitljivo. Dobar i snažan Mesec ima konstruktivan osećaj za život, uljudan karakter, prijatno ponašanje i nagone da stvara život, ali loš Mesec nema osećanja za život, ispoljava nemir, uznemirenost, esktremnu plašljivost, preternu brigu i lenjost.

 

Izgon planete može se najlakše razumeti, ako se takva planeta vrati u njeno sedište. Tako će Venera u Vagi imati izuzetno ponašanje, ideje o partnerstvu i saradnji, diplomatičnost i retko kada će uraditi nešto što je ružno ili prosto. Venera u Vagi razmišlja, jer je u ovom znaku Merkur u trplicitetu, ali ima i sposobnost predviđanja, odnosno pripremu, jer je Saturn u Vagi u egzaltaciji. Venera u Vagi neće uraditi ništa impulsivno i naglo za razliku od Venere u zodijačkom znaku Ovna, međutim mesto njenog izgona nikako ne treba posmatrati kao njenu  slabost. Venera u Ovnu samo gubi na svojoj finoći i pokazuje svoju prirodu na grublji način, jer je postvaljena u zodijački znak kojim vlada Mars. Venera u Ovnu nema strpljenje i nema sposobnost predviđanja, jer je Saturn u zodijačkom znaku Ovna u nepovoljnom dostojanstvu. Međutim, šta je onda opasnost za Veneru u Ovnu? Ona je u ovom znaku previše žestoka i borbena, voli da izaziva, napada i provocira, što je često usmerava prema kofliktima, dok Venera u Vagi razmišlja, planira i poseduje strpljenje. Mars je u zodijačkom znaku Škorpije u sedištu, a u ovom vodenom znaku, on je veoma instiktivan. S obzitom da je Škorpija fiksan znak, njegove reakcije su okrenute prema sebi, a kako je Mars kao vatrena planeta u vodenom znaku, onda ovakav Mars pokazuje hladnokrvnost i suzdržanost. Akcija i sila Marsa u Škorpiji su usmerene prema istraživanju, strastima, rizicima, emocijama i seksu.. Kada postavimo Mars u zodijački znak Bika, gde je Mars u  izgonu, to opet ne znači da je ova planeta slaba.. Škorpija, kao i Bik su ženski i fiksini zodijački znaci, ali razlika je u tome, što smo Mars postavili u zemljani znak koji je povezan sa osećanjem sigurnosti, gde je praktičan, relan i materijalan. Mars u Škorpiji je sklon rizicima i ekstremnim okolnostima, ali Mars u Biku, retko kada ulazi u rizične poduhvate, jer je Saturn u Biku u triplicitetu, odnosno u povoljnom dostojanstvu. Međutim, Mars u Biku može biti dobar za materijalne i praktične vrednosti, jer se sila i akcija koriste za pitanja 2. kuće, kao što je novac, profit i finansije.
 
Egzaltacija planete prvenstveno znači da zodijački znak dozvoljava planeti da izađe u svojoj planetarnoj čistoti. Venera je egzaltirana u Ribama, a Ribe imaju jednu vrednost koju ostalih jedanaest znakova ne vrednuju, to je saosećanje. Ribe sve vole, bez ikakve diskriminacije, a problemi drugih ljudi, mogu lako biti i problemi Ribe, jer će se ovaj zodijački znak snažno saosećati sa drugim ljudima. Ribe mogu mnogo da pate, što se može uočiti i preko simbola ovog znaka, gde jedna riba želi da ide prema duhovnosti i Bogu, a druga riba ide prema zemljaskim vrednostima, što predstavlja mučenje i patnju za ovaj znak. Venera u Ribama gde je u egzaltaciji, veoma je profinjena i suptilna, ali ako vratimo Veneru u zodijački znak Devicu, to će onda biti znak njenog pada. Planeta u padu, za razliku od planete u izgonu je slaba, jer znak u kojem se ona nalazi ne dozvoljava njenoj prirodi da se ispolji. Venera u Devici često ide za racionalnim i praktičnim rešenjima i često traži korist ili neki praktični razlog za sebe.

 

 

Kada je Venera u Ribama ona ne ide prema korisnom, jer ovim znakom vladaju Jupiter i Neptun koji nikada neće postavljati pitanje iz praktične svrhe, međutim Merkur i Devica hoće. Dobar i snažan Jupiter je veoma etički opredeljen, odličan je učitelj, ispravan, dobar, jasan, optimista, milostiv, dobroćudan, otvoren, iskren, mudar, odan, čestit i razborit, dok je loš Jupiter ograničen, sporazumaš, prepreden, sklon glupostima, lakomislen, nesmotren, neoprezan, naivan i nemaran. Ako postavimo Jupitera u zodijački znak Jarca, gde je on u padu, onda ovoj planeti oduzimamo optimizam, veru i nadu, a etičke vrednosti se koriste samo u praktične svrhe. Šta oduzimamo Merkuru, ako ga postavimo u zodijački znak Riba, odnosno u znak gde ima nepovoljno dostojanstvo? U ovom znaku Merkuru se oduzima praktičnost, analitičnost, racionalnost i sistematičnost. Dobar i snažan Merkur je analitičan, odličan govornik, logičar, učitelj, dobar školarac i veoma je oštrouman za biznis. Sa druge strane loš Merkur je površan, obmanjivač, varalica, lažni pripovedač i ogovarač. Merkur je u Ribama istovremeno i u padu i u izgonu, a kako planeta u izgonu nije slaba, onda je Merkur u Ribama dobar za maštu, kreativnost i fantaziju. Doabr i snažan Saturn ima sposobnost da predviđa i planira, veoma je disciplinovan, ozbiljan, promišljen, trezven, uporan, izdržljiv, nepokolebljiv, studiozan, ali i krut, tvrd i nepopustljiv. Kada je Saturn loš, onda pokazuje zlobu, zadrtost, kukavičluk, tvrdoglavost, zlonamernost, izopačenost, razočaranost, nezadovoljstvo, svojeglavost, sumnjičavost i pakost. Saturn u zodijačkom znaku Ovna, gde je u padu, što je slabost ove planete, može biti veoma opasan, jer se Saturnu ovde oduzima soposobnost da planira i predviđa. Kada je u zodijačkom znaku Vage, gde je u egzaltaciji, on lako izlazi iz svoje čistote i demonstrira disciplinu, odgovornost, red i ozbiljnost prema partnerskim odnosima i instituciji braka. Kako je u Vagi pod uticajem Venere, on je mnogo više uljudniji, ljubazniji, kooperativniji, čak i šarmantan.
 

Mars u Jarcu je egzaltiran, ali da bi razumeli njegovu egzaltaciju, trebamo ga vratiti u sedište, odnosno u zodijački znak Ovna. Ova planeta je planeta mišića, sile i akcije, ali to je primitivna i sirova sila. Mars u Jarcu obezbeđuje ovom zodijačkom znaku energiju, a Jarac za njega unapred planira, predviđa i daje jasan fokus akciji, sili i energiji, prema tome to je vrlo fokusirana energija, ali i veoma opasna. Dakle, čistota njegove prirode, lako izlazi u egzaltaciji u znaku Jarca, ali to nikako i ne znači da je ova planeta bolja u takvom položaju. Kako planeta u padu ne može da ispolji svoju prirodu, a što jeste slabost, šta oduzimamo Marsu, kada ga postavimo u zodijački znak Raka? Oduzimamo mu hrabrost, energiju, žestinu, takmišarski impuls, a sila se ovde koristi prema bliskim i emotivnim odnosima.
 

Međutim planetarna dostojanstva su samo inicijalan i početni faktor, ali ne i siguran, jer se planeta dalje modificira kroz dispoziciju i aspekte. Zbog toga ne trebate biti uznemireni, ako primetite u vašem horoskopu planetu u nepovoljnom dostojanstvu, jer postoji još faktora koji se posmatraju. Nakon ispitivanja tih faktora, tek tada možemo doneti zaključak, koliko je planeta povoljna ili nepovoljna, jer iz početnog lošeg stanja, ona putem dispozicije može doći u povoljno stanje ili ne.

 

Jelena Studen Vojvodić

 

Objavljeno u Astrologosu, godina IX, broj 85, april 2009
 

Učenje o dužnostima i obavezama

Učenje o dužnostima i obavezama Gradinar: Sažali se na svog slugu kraljice! Kraljica: Svečanost je prošla i sve su me sluge...

Pročitaj više

Vlasnik imperije Playboy - Hugh Hefner

Vlasnik imperije Playboy - Hugh Hefner Hugh Hefner, osnivač američkog erotskog magazina Playboy, rođen je 9. aprila 1926. god. u Čikagu u porodici nemačkih doseljenika....

Pročitaj više

Slaganje analogije planete sa značenjem kuće

Slaganje analogije planete sa značenjem kuće Analogije kuća u horoskopu ispoljavaju više značenja i obaveštenja. Tako je analogija 7. kuće: brak, neprijatelji ili sudski proces;...

Pročitaj više