Opozicija

 

Opozicija (180 0) je aspekt koji grade dve planete, a koje se nalaze jedna naspram druge ili pod uglom od 180 stepeni. Prava opozicijija polazi iz sledećih zodijačkih znakova, a koji su prirodno u opozitnom odnosu:
 
- Ovan - Vaga
- Bik - Škorpija
- Blizanci - Strelac
- Lav - Vodolija
- Rak - Jarac
- Ribe - Devica
 
 
Dozvoljeni orbis u opoziciji je do 8 stepeni, mada u slučaju kada su Sunce i Mesec u opoziciji i kada je aspekt aplikacioni, gde se Mesec približava Suncu, može se uzeti orbis i od 10 stepeni. Ovaj aspekt je prisutan u horoskopu, kada je na primer, Mars na 15 stepeni Bika, a Venera na 10 stepeni Škorpije. Tada možemo reći da su Mars i Venera u aspektu opozicije.

 


 
Opozicija se ubraja u nepovoljne aspekte, jer svaka planeta u opoziciji "vuče" na svoju stranu, što izaziva efekat "klackalice". Zodijački znaci u kojima se nalaze opozitne planete, prirodno su u suprotnosti, pa se isto tako i planete, a koje se nalaze u njima, popreko gledaju i teško pronalaze zajednički jezik. Ovde se radi o suprotnostima koje se privlače, da bi se nakon toga planete razdvojile. Opozicija izaziva iz navedenih razloga, napetost, zategnutost, naglost i nagle i hirovite reakcije, a koje često mogu biti praćene stresnim događajima. Aspekt opozicije može biti: kardinalan, fiksan i promenljiv, a u zavisnosti od zodijačkih znakova koji učestvuju u aspektu.
 
Stepen nepovoljnosti opozicije zavisi od prirode planeta koje učestvuju u ovom aspektu. Prema tome, ako u aspektu opozicije, na primer, učestvuje Mars i Saturn, kao dve malefične i nepovoljne planete, onda će opozicija imati visok stepen nepovoljnosti. Sa druge strane, ako u aspektu opozicije učestvuju, na primer, Jupiter i Venera, a koje su benefične planete, onda ovakva opozicija nemora strogo doneti nepovoljnosti koje vode ka bilo kakvom zlu. Naravno i ovde treba biti oprezan pri proceni planeta, jer ako Jupiter ili Venera vladaju kućama 8,12 ili 6, onda one time gube na svojoj benefičnosti i u stanju su da se suprotstave životu. Opozicija koja zahvate uglove horoskopa (1,4,7 i 10), vrlo je jaka i snažna i ima upliv na život natusa 100 %, pa je nemoguće izbeći opoziciju koja fizički zahvata navedene kuće.

 

Primer
 
U sledećem primeru imamo Mesec u 3. kući na 6 stepeni Riba u opoziciji sa Merkurom u 9. kući na 6 stepeni Device. Opozicija je egzaktna, a egzaktnost uvek potvrđuje intezitet ! Radi se o horoskopu muške osobe, koja je imala tešku saobraćajnu nesreću na letovanju u Grčkoj. Kada procenjujemo bilo koji aspekt, uvek prvo polazimo od prirode planeta koje učestvuju u aspektu. Dakle, ko je Mesec i ko je Merkur, jer ove dve planete formiraju aspekt opozicije ? Mesec dolazi iz nivoa podsvesnog, dok Merkur dolazi iz nivoa realnog, ali ovde sada nećemo govoriti o psihološkom uticaju ovog aspekta na natusa, već o objektivnoj posledici ove opozicije. Mesec je sudbinska planeta, pa se odnosi na sudbinske događaje. On nije malefična planeta, ali ne treba ga svrstavati ni u velike benefike, jer Mesec najviše izaziva i donosi nestabilnost i promenljivost.

  

Mesec je fizički u 3. kući koja simbolizuje saobraćaj, prevozna sredstva i putovanja, a simbolika samog Meseca, takođe je povezana sa putovanjima, pa ovde imamo pojačan intezitet spomenute simbolike. Dakle, okolnosti u ovom polju, vrlo su nestabilne i promenljive. Sada treba obratiti pažnju iz koje kuće horoskopa Mesec dolazi ? Mesec je vladar nepovoljne i malefične 8. kuće koja simbolizuje opasnosti sa kojima natus može da se suoči. Kako je Mesec vladar 8. kuće, on ovde ne podržava život i zbog toga se može svrstati u malefičnu planetu ovog horoskopa. Mesec iz 8. kuće ide fizički u 3. kuću, pa su opasnosti (8.kuća) za ovog natusa u saobraćaju, prevoznim sredstvima i na putovanjima (3. kuća).
 
Merkur je jak i snažan, odnosno na svom terenu, jer se nalazi u Devici u znaku svog sedišta. Međutim, Merkur je fizički u 9. kući, koja je prirodna kuća zodijačkog znaka Strelca, gde se Merkur ne oseća dobro. Kako 9. kuća, takođe simbolizuje putovanja, ali sada ona daleka koja su često povezana sa inostranstvom, možemo reći da (jer je Merkur u svom znaku) on voli da putuje, ali da se na tim putovanjima neće uvek osećati lagodno i dobro. Merkur je jači od Meseca, jer se nalazi u svom znaku, dok je Mesec u Ribama, pa će nepovoljnost ove opozicije mnogo jače osetiti i trpeti Mesec. Prema tome Mesec kao vladar 8. kuće, mnogo više trpi u ovom aspektu, što uvlači osobu u opasnost (8.kuća) kada bude bila na putovanju ili učesnik u saobraćaju (3. kuća). Koga to Mesec nosi u sebi ? Mesec nosi Veneru, jer se Venera nalazi u zodijačkom znaku Raka, što znači da je dipozitor Venere upravo Mesec, ali u konkretnom značenju ovakvog "prenosa", imamo da će osoba na nekom putovanju, a koje je povezano sa zadovoljstvom (Venera),  doći u opasnost. Ovaj muškarac je kao što je već spomenuto imao saobraćajni udes na letovanju u Grčkoj, a letovanje jeste putovanje iz zadovoljstva.
 
Sada treba pronaći i ostale astrološke faktore, koji ukazuju na isto, jer uvek treba naglasiti da se samo na osnovu jednog aspekta nikada nesme doneti konačan zaključak. Kako smo posumnjali već na saobraćaj, treba obratiti pažnju na zodijački znak koji se nalazi na vrhu 3. kuće. Ovde je to zodijački znak Vodolija, koja takođe simbolizuje saobraćaj i koja u istom kontekstu često donosi nagle, rizične i nenadane okolnosti kada se učestvuje u saobraćaju. Vodolija po svojoj prirodi unosi nemir, što se onda prenosi i na ovo polje horoskopa. Vladar Vodolije - Saturn, nalazi se fizički u 9. kući u lošem položaju u znaku Lava, što unosi nesreću (Saturn) u inostranstvu (9. kuća), a kako se radi o zodijačkom znaku Lava, onda imamo i godišnje doba leto, pa samim tim i letovanje. Drugi vladar Vodolije-Uran, nalazi se u 7. kući u zodijačkom znaku Blizanaca (saobraćaj), pa je u horoskopu očigledna slika ishitrenosti, nemira i rizika u momentu kada se putuje i kada se učestvuje u saobraćaju. Dispozitor Urana jeste Merkur u 9. kući u Devici koji formira aspekt opozicije sa Mesecom u 3. kući u Ribama, a ovo je aspekt sa kojim smo i počeli ovu priču.