Konjunkcija

Konjunkcija (0 0) predstavlja aspekt između dve planete koje se nalaze u istom zodijačkom znaku i u orbisu do 10 stepeni. Na primer, ako je Merkur na 3 stepena Lava, a Sunce na 6 stepeni Lava, onda možemo reći da Merkur i Sunce obrazuju aspekt konjunkcije. Takođe, ako je Mars na 2 stepena Strelca, a Saturn na 10 stepeni Strelca, Mars i Saturn će biti u aspektu konjunkcije. Konjunkcija može biti i pozitivan i negativan aspekt, što zavisi od planetarne prirode planeta koje učestvuju u ovom aspektu, kao i od zodijačkog znaka u kojem se planete nalaze. Kada dva benefika grade konjunkciju, onda ona može biti pozitivna, ali treba izbegavati preuranjeni zaključak, jer će benefičnost planete u znaku svog debiliteta biti oslabljena. Ako, Venera i Sunce grade konjunkciju, a na osnovu njihove benefičnosti, može se samo pretpostaviti da će ova konjunkcija imati pozitivan upliv. Međutim, ako je ova konjunkcija u zodijačkom znaku Vodolije, onda je povoljnost konjunkcije Sunca i Venere umanjena, kao i njihova benefičnost. Sunce je u Vodoliji u egzilu (negativno dostojanstvo), a Venera je u Vodoliji u triplicitetu (najmanje pozitivno dostojanstvo), a bez obzira što se govori o benefičnim planetama, umanjuje se njihov pozitivan upliv kroz ovaj aspekt. Ako bi pri tome konjunkcija Venere i Sunca u Vodoliji trpela negativan i napet aspekt od Saturna, njena negativnost bila bi još više naglašena.

 


 
U slučaju da je u konjunkciji jedna benefična i jedna malefična planeta, kao na primer Mars i Jupiter, onda je i povoljnost ove konjunkcije polovična, pa treba ispratiti i ostale astrološke uticaje na njihov aspekt. Drugim rečima, treba obratiti pažnju na zodijački znak gde se nalazi njihova konjunkcija, kuća koja prima upliv ove konjunkcije, kao i aspekti prema konjunkciji Marsa i Jupitera. Ako je konjunkcija Marsa i Jupitera u zodijačkom znaku Blizanaca, gde je Jupiter u znaku svog izgona (negativno dostojanstvo), a Mars je peregriniran (negativno dostojanstvo), onda će i njihova konjunkcija biti negativna.
 
U slučaju da su u aspekt konjunkcije uključena dva malefika, kao Saturn i Uran, onda ćemo govoriti o nepovoljnostima ove konjunkcije. Može se ova konjunkcija odigravati i u zodijačkom znaku Jarca, gde je Saturn u dignitetu (sedište), što na osnovu Saturnovog položaja, navodi na zaključak o povoljnosti ove konjunkcije, ali ne treba zaboraviti da je planetarna priroda Saturna da spreči i otežava. Shodno tome, natus sa ovakvom konjunkcijom može i dostići cilj, ali nikada lako, već uvek teško i uz puno problema. Takođe, ako se popnemo i dostignemo uspeh sa konjunkcijom Saturna i Urana, vrlo lako nakon toga sledi pad. Uspeh preko malefične konjunkcije i malefičnih planeta lako može biti uzrok nesreće, kao posledice dostignutog uspeha.

 

Ono što nikada ne treba ispustiti iz procene konjunkcije, jeste stanje sa dispozitorom konjunkcije. Ako je konjunkcija u zodijačkom znaku Ovna, onda će dispozitor konjunkcije biti Mars, jer Mars vlada znakom Ovna i takva konjunkcija dolazi pod njegov uticaj. Ako bi konjunkcija bila u zodijačkom znaku Strelca, onda bi dispozitor konjunkcije bio Jupiter, jer sada Jupiter vlada znakom Strelca. Dakle, treba ispratiti stanje sa dispozitorom, kao prvo obratiti pažnju na planetarnu prirodu dispozitora, jer nije isto ako je planetarna priroda dispozitora razorna ili neprijateljska ili sa druge strane prijateljska. Nakon toga proceniti kvalitet dispozitora kroz zodijački znak gde se nalazi, obratiti pažnju na kuću i na kraju na aspekte dispozitora konjunkcije. Tek nakon toga, vi možete sa sigurnošću izvući zaključak o povoljnosti ili nepovoljnosti konjunkcije.
 
Primer aspekta konjunkcije:

  

Horoskop u primeru je interesantan, jer u njemu postoje čak sedam aspekata konjunkcije. To su:
 
Venera R 16 stepeni Škorpije konjunkcija Neptun 13 stepeni Škorpije (orbis 3 stepena),
 
Merkur 22 stepeni Škorpije konjunkcija Sunce 26 stepeni Škorpije (orbis 4 stepena)

Venera R 16 stepeni Škorpije konjunkcija Merkur 22 stepeni Škorpije (orbis 6 stepeni),
 
Uran 5 stepeni Device konjunkcija Pluton 11 stepeni Device (orbis 6 stepeni),
 
Saturn 6 stepeni Vodolije konjunkcija Južni Mesečev Čvor R 2 stepena Vodolije (orbis 4 stepena),
 
MC 13 stepeni Lava konjunkcija Mars 17 stepeni Lava (orbis 4 stepena).
 
Mesec je na 27 stepeni Lava i u orbisu je od dozvoljenih 10 stepeni sa Marsom na 17 stepeni Lava, ali kako je ovde orbis između Meseca i Marsa 10 stepeni i kako je Mesec mnogo brži od Marsa, ovaj aspekt nećemo uzeti kao konjunkciju, jer mu je upliv konjunkcije ovde umanjen.
 
Venera R na 16 stepeni Škorpije u orbisu je od dozvoljenih 10 stepeni sa Suncem na 26 stepeni Škorpije. Kako je orbis širok i kako je Venera R, pomislili bi možda da ni ova konjunkcija nema većeg uticaja. Međutim, obratite pažnju na Merkura koji se nalazi između Venere i Sunca i koji prenosi uticaj i vezuje Veneru i Sunce, pa se konjunkcija Venere i Sunca može uzeti u razmatranje.
 
Sada ćemo obratiti pažnju u ovom primeru na konjunkciju Venere R i Neptuna  u zodijačkom znaku Škorpije.
 

U aspektu konjunkcije učestvuje jedan benefik (Venera) i jedan malefik (Neptun). Dakle, imamo pomešano pozitivno i negativno dejstvo, što otežava procenu kvaliteta ove konjunkcije. Kako je Venera R (retrogradna), njoj je usled toga benefičnost već umanjena, a kako se nalazi u zodijačkom znaku Škorpije, gde je Venera u debilitetu, odnosno u znaku svog izgona, njena benefičnost je sada dovedena u ozbiljnu dilemu. Venera je pod uticajem još jednog malefika - Marsa, jer Mars vlada znakom Škorpije i u zajedničkom dejstvu sa malefičnim Neptunom, pa već možemo okarakterisati negativnost ove konjunkcije. Venera je R, odnosno ide unazad i približava se Neptunu (aplikacioni aspekt, o tome kasnije), što pojačava još snažnije negativni upliv njihove konjunkcije. Sada treba obratiti pažnju na dispozitore, a u ovom slučaju to je kao prvo Mars i nakon toga, moderni vladar Pluton. Mars je "otišao" u zodijački znak Lava gde je u blagom dignititetu (triplicitet), međutim ovakvo minimalno dostojanstvo nikako nije u stanju i ne može da popravi već toliko oštećenu Veneru i njenu konjunkciju sa Neptunom. Ovakav zaključak se može potvrditi i iz činjenice da je Venera u vrlo napetom aspektu (kvadrat) sa Marsom, svojim dispozitorom. Pluton se nalazi u zodijačkom znaku Device, što nam ne govori puno na osnovu njegovog položaja, ali kako je Pluton u znaku gde je Venera prirodno u debilitetu (pad), jasno je da ni Pluton ne može biti od pomoći konjunkciji Venere i Neptuna. Dakle, na samom početku trebalo je kao prvo proceniti kvalitet konjunkcije, da bi smo znali kakav upliv (negativan ili pozitivan), ovaj aspekt može imati na natusa. Jasno je, upliv je negativan.

 

Sada treba obratiti pažnju na kuću u kojoj se nalazi konjunkcija Venere i Neptuna. Ova konjunkcija se nalazi u 1. kući ili u uglovnoj kući, što pojačava dejstvo ovog aspekta na život natusa, jer se planete u uglovima ispoljavaju 100 % ili maksimalno.
 
Nakon ove analize, prelazi se na planetarnu prirodu planeta koje se nalaze u aspektu, a u ovom slučaju radi se o planetarnoj prirodi Venere i planetarnoj prirodi Neptuna. Venera je planeta zadovoljstva, pa je iz te njene osobine izvedeno njeno značenje i usmerenost na ljubav i partnerske odnose. Pored toga, ona je i prirodni vladar 7. kuće koja se takođe odnosi na ljubav i brak. Neptun je planeta obmane i iluzije, pa je iz takvih njegovih osobina izveden i pojam patnje. Kako su ove dve planete u aspektu konjunkcije koji smo već procenili da će imati negativan upliv, možemo zaključiti da će se vlasnik ovog horoskopa suočiti sa bolom i patnjama u ljubavnim vezama, ali i braku. Sada obraćamo pažnju na zodijački znak u kojem se nalazi konjukcija. Ova konjukcija je u znaku Škorpije koja je predstavnik fiksnog znaka što upućuje na zaključak da će ljubavna patnja i bol ostaviti dugotrajne posledice. Priroda znaka Škorpije, potvrđuje gubitke, opasnosti i nesrećne okolnosti kroz ljubavne odnose, a Škorpija svaku draž Venere i opčinjenost Neptuna sada želi da uništi. Važno je obratiti pažnju kojim kućama u horoskopu vlada Venera i Neptun. Venera vlada 7. kućom (brak,ljubav) i 12. kućom (patnja, izolacija i bol), dok Neptun vlada 5. kućom koja jeste kuća svih naših zadovoljstava, ali i kuća sreće. Sada smo potvrdili da vlasnik ovog horoskopa ima teška i bolna iskustva u ljubavi i bračnom odnosu.
 
Ova osoba je dva puta bila u braku i u oba slučaja je u nesretnim okolnostima (Škorpija) izgubila oba bračna partnera. Pogledajte sada Marsa kao dispozitora, on je u zodijačkom znaku Lava, muškom znaku, koji predstavlja muški autoritet (muž). Prvi njen suprug poginuo je u ratu (Škorpija), o čemu govori i dispozitor Mars (smrt, rat) u napetom aspektu sa Venerom, vladarem 7. kuće (bračni partner). Drugi suprug je preminuo od teške i neizlečive bolesti. Drugi dispozitor je Pluton u zodijačkom znaku Device (bolest), mada se gubitak drugog supruga kroz bolest takođe može povezati opet sa Marsom u napetom aspektu sa konjunkcijom Venere i Neptuna u zodijačkom znaku Škorpije