Astrologija odnosa i kompozit

Navjažniji horoskopi koji se korsite u astrologiji odnosa su uporedni, kompozitni i sinastrički horoskop. Da bi se procenio bilo koji lični odnos, potrebno je:

•    Proceniti i jedan i drugi natal
•    Uporediti horoskope po elementima (voda, vatra, vazduh i zemlja)
•    Postaviti uporedni horoskop
•    Uraditi sinastričke aspekte
•    Uraditi kompozitni horoskop

Od velike je važnosti, gde padaju planete i kuće jedne osobe u partnerovom horoskopu, kao i gde padaju planete i kuće druge osobe u partnerovom horoskopu i kakve aspekte prave. Tako, ako je jedna osoba predstavljena Mesecom, a druga Venerom i ako su ove dve planete u povoljnom aspektu, onda možemo govoriti o bliskoj povezanosti, ali ako su ove dve planete u nepovoljnim aspektima, onda i pored prisutne bliskosti, možemo govoriti o međusobnom razdvajanju.

Aspekti Meseca i Venere sa vladarima 1, 5. i 7. kuće su od izuzetne važnosti, kao i njihovi aspekti sa ličnim planetama u horoskopu druge osobe. Loši aspekti malefičnih planeta, kao što su na primer, Mars i Saturn sa Venerom, Mesecom ili vladarima 1, 5 i 7. kuće mogu biti vrlo opasni za vezu. Takođe, u uporednim horoskopima je važno proceniti i položaje dispozitora Meseca i Venere kod obe osobe, što opisuje kasniji period.

 Mesec i Sunce u povoljnim aspektima utiče na povoljan zajednički život, dok nepovoljan aspekt govori o različitim prirodama, koje su u antagonizmu ili neprijateljstvu, što može biti prepreka u jednom partnerstvu.

Mesec i Venera u  povoljnim aspktima ukazuju na ljubav, lepotu i harmoniju, dok nepovoljan aspekt između ove dve planete, u početku privlači, ali nakon toga vlasnik Meseca se može emotivno razočarati.

Aspekti Meseca i Marsa su uglavnom bazirani na jakoj strasti i seksulanoj privlačnosti, a u lošem aspektu, vlasnik Marsa može biti neprijateljski i grub prema drugoj osobi.

Venera i Sunce u konjunkciji ukazuju na snažnu fizičku privlačnost, a osoba koja je predstavljena Venerom voli Sunce (drugu osobu).

Venera i Mars u povoljnim aspektima ukazuju na telesnu i fizičku pripadnost, gde su izražene strasti i seksualni naboj, ali u nepovoljnom aspektu i pored strasti, odnos donosi svađe, ljubomoru i grubosti, posebno od osobe koja je predstavljena Marsom.

Venera i Jupiter su pozitivan znak, ali za brak, dakle kada su dvoje ljudi već u braku, a osoba koja je predstavljena Jupiterom može ulivati optimizam, kao i donositi povoljne i dobre prilike drugoj osobi, koja je predstavljena Venerom.

Venera i Saturn mogu opisati stabilnu vezu, gde osoba koja je predstavljena Venerom daje ljubav, a osoba predstavljena Saturnom nudi sigurnost i stabilnost, ali kada je nepovoljan aspekt između ove dve planete, onda postoji neka teška prepreka za ostvarivanje veze.