03.10.2010 autor: admin

Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore

"Čeznem da ti kažem reči koje ti imam reći,
Ali se ne usuđujem, strahujući da bi mi se mogla nasmejati.
Zato se smejem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali,
Olako uzimam bol svoj strahujući da bi to mogla ti učiniti"

 


 

Tagore je rođen sa Suncem u Biku, Ascendentom u zodijačkom znaku Ovna, gde je takođe bio i njegov Mesec. Većina planeta na istočnoj strani horoskopa govori o njegovoj jakoj samosvesti, kao i potrebi da istakne svoju ličnost kroz život. Najviše planeta je zastupljeno u zodijačkim znacima vatrenog i zemljanog elementa. Vatra mu je utisnula optimizam, snagu, borbenost, jak pokretački impuls, a što je kroz zemljani element učino stvarnim i realnim. Najbolja planeta na osnovu zodijačke pozicije je Venera u Biku, a gde je ona u sedištu, što govori o osećaju za lepotu, estetiku, finoću i radost.

  

Ovan na Ascendentu često teži da se ističe i utiskuje borben, dinamičan i aktivan duh. Kako Ascendent opisuje primarnu energiju ličnosti, Tagore je baš bio takav. Vladar njegovog Ascendenta je Mars u Blizancima u 3. kući, što govori o britkom, živom, upornom, preciznom i oštrom umu, a položaj u 3. kući nagoveštava interesovanje za intelektualan i umni rad, kao i za učenje, komunikaciju i pisanje. Ovakva interesovanja potvrđuje i aspekt Marsa prema Merkuru u 1. kući, a koji vlada njegovom 3. kućom. Tagore je do svoje 17. godine učio kući, što opisuje Mars u 3. kući u aplikacionom sekstilu sa Mesecom, koji vlada njegovom 4. kućom. Nakon svoje 17. godine, odlazi u Englesku gde upisuje Pravni fakultet, koji nikada nije završio. Jupiter, planeta učenja i višeg znanja, kao i inostranstva je vladar njegove 9. kuće i formira napeti kvadrat sa dispozitorom Suncem, pa on sebe nije ostvario u inostranstvu. Kada je prekinuo studije, vratio se u Indiju, gde postaje poznati i uspešan pisac, o čemu govori Mars u Blizancima u 3. kući u sekatilu sa Jupiterom u Lavu u 5. kući, a Jupiter u Lavu u trigonu sa Mesecom u Ovnu. Ovi aspekti potvrđuju njegovo delo, a to je osnivanje eksperimentalne škole, koja je negovala prožimanje zapadne i indijske kulture.


Tagore je pisao priče, romane, pozorišne komade, eseje, putopise i mjuzikle, a bavio se i slikanjem i komponovanjem, o čemu govori Sunce u konjunkciji sa Venerom u umetničkom i muzikalnom znaku Bika u njegovoj 1. kući.
 
 

 

 

Prelaz Merkura iz Jarca u Vodoliju

Prelaz Merkura iz Jarca u Vodoliju Prvih dana februara bavimo se i dalje ozbiljnim i praktičnim temama, dok Merkur prolazi kroz Jarca. Očekuje...

Pročitaj više

Kako odabrati najbolji period za pokretanje posla?

Kako odabrati najbolji period za pokretanje posla?   Postoji niz astroloških faktora koji utiču na vrstu delatnosti, koju astrolog...

Pročitaj više

Dobrodošlica Veneri u Škorpiju

Dobrodošlica Veneri u Škorpiju Moja si verna pratilja, čime da te nagradim za sve ove godine vernosti.  

Pročitaj više