14.01.2011 autor: admin

Josipa Lisac

Josipa Lisac

Na zvaničnom sajtu Josipe Lisac piše – „Desila se na planeti Zemlji 1950. godine, negdje oko 45-e paralele (sjev. geo. širine) i 16-og meridijana, što će reći - u Zagrebu, Hrvatska. Raspored zvijezda toga dana veli - u znaku Vodenjaka.”

Josipa Lisac je još kao dete pokazivala veliki muzički talenat, a njeno prvo pojavljivanje u javnosti je izazvalo pravu senzaciju kod široke publike. Ova pevačica peva ozbiljan muzički repertoar, od stare sakralne, preko klasične i moderne avangardne, sve do etno-tradicionalne muzike, putem kojeg je stekla veliko muzičko iskustvo.

 

Rođena je u zodijačkom znaku Vodolije, dok je podznak u znaku Lava. Ova dva znaka su predstavnici fiknog kvadripliciteta, što joj daje upornost i istrajnost, dok Lav na podznaku i Sunce na kraju 7. kuće, daje mogućnost spajanja dve različite krajnosti, a to je: svesti o sebi i svesti o  drugima. Vatra i vazduh kao elementi, prednjače u njenom horoskopu, što naglašava kreativnost, slobodu duha i nezavisnost, a Mesec u znaku zemlje, gde se nalazi i njegov dispozitor (Saturn)  ističe nagon za sigurnošću. Lav na Ascendentu utiče na ličnost, tako što daje ponos, ambicioznost, kreativnost, velikodušnost i želju da zablista. Najbliža planeta koja aspektuje njen Ascendent je Mars, što još snažnije rasplamsava vatru u njenoj ličnosti, dodajući hrabrost, aktivnost, borbenost i energiju, što ona korsiti za javnost, publiku, ljubav i partnerske odnose, kao i lepotu, estetiku i umetnost, jer je Mars u Vagi. Mars šalje aspekt u znak Lava i predstavlja akcije usmerene za velike ciljeve, moć, slavu i uspeh i vlada njenom 10. kućom, određujući njenu budućnost, status, karijeru i profesiju. Ova planeta je u Vagi u konjunkciji sa Neptunom, planetom mašte, kreativnosti, umetnosti, muzike i glume.

 
Muzika je za Josipu predstavljala uvek strast i život, a svoju snažnu umetničku individulanost izgrađuje i kroz svoju vizuelnu prepoznatljivost, jer njene frizure i moderne kreacije u kojima se pojavljuje u svakom trenutku izazivaju veliku pažnju. Nekada je njena pojava izazivala šok ili iznenađenje, ali s godinama se sve više cenila kao neizbežan pečat njezinog stila. Vladar Ascendenta je Sunce pri kraju 7. kuće, što je povezuje sa javnošću i publikom gde želi da zablista, ali na neobičan i moderan način, a Vodolija ima sposobnost da šokira druge. Pluton u 1. kući horoskopa ugrađuje magnetizam u njenu ličnost, a kako je u Lavu, magnetizam se koristi da se istakne ličnost, moć i status. Konjunkcija Sunca sa 8. kućom, takođe govori o strasti i magnetizmu, dok Mesec u 6. kući u Jarcu upućuje na nagon za bliskošću i pripadnošću, koji se najlakše izražava na poslu i u radu, gde Josipa teži, ispunjenju emotivnih potreba i potreba za intimnošću. Sunce pri kraju 7. kuće ukazuje da se najdirektnije suočava sa doživljavanjem sjaja, veličine i uspeha putem  javnih,  društvenih, kulturnih i umetničkih aktivnosti i to na neobičan, poseban, ekcentričan, individualan i progresivan način, jer je Sunce u Vodoliji.

Poznanstvo, prijateljstvo i ljubav sa popularnim pevačem i kompozitorom, Karlom Metikošem, potpuno zaokružuje njen muzički i životni put. Smenjuju se albuni i hitovi: “Hir, hir, hir”, “Hoću samo tebe”, “O jednoj mladosti”, “Magla”, “Danas sam luda”, “Dok razmišljam o nama”, “Ja bolujem” i mnogi drugi. Iznenadna smrt Karla Metikoša 10. 12 1991, kao i turbulentan početak 90-tih, bitno menjaju njen rad. Kroz godine koje slede priređuje niz koncerata posvećenih Karlu, čija se tradicija održavanja nastavila do danas. Vodolija na vrhu 7. kuće ukazuje na iskustvo vezano za brak ili partnera, koje može poprimiti nestabilan, iznenađujući i šokantan tok, dok Venera u Vodoliji, koja ima uticaj na 7. kuću, govori o težnji za ispunjenjem emotivnih i bliskih osećanja kroz brak i partnera. Kako je Venera u Vodoliji, onda govorimo o iznenađujućem toku kroz ljubav i brak.

Od nje se često moze čuti: “Svaki put treba ispočetka…Sutra opet treba sve ispočetka.”, naglašavajući da je svaki dan nova borba i nezaboravljajući ukazivati na lepotu te borbe u izazovima, novim prilikama i još neotkrivenim svetovima. Ovo je tipično za Ovna u njenoj 10. kući, što znači da Josipa pitanjima uspeha, budućnosti, karijere i društevnog statusa, pristupa hrabro, energično i borbeno, što u potpunosti podržava i Lav na Ascendentu. Doživljaj budućnosti i realizacije ličnosti uvek sadrži neki element pionirskog duha, dinamičnosti i aktivnosti.

Sama o sebi kaže da se užasava prosečnosti i banalnosti i čitav njezin život je iznalaženje novih, originalnih, često i šokantnih rešenja, što je uvek i na svakom mestu čini atraktivnom i zanimljivom, što je tipično za vladara Ascendenta u znaku Vodolije.

 

Retrogradni Jupiter konjunkcija retrogradi Uran u Ribama u opoziciji sa Suncem

Retrogradni Jupiter konjunkcija retrogradi Uran u Ribama u opoziciji sa Suncem Jupiter i Uran su oba u retrogradnom hodu i u egzaktnoj konjunkciji u znaku Riba. Povratak ove dve...

Pročitaj više

Retrogradan Merkur

Retrogradan Merkur Merkur je krenuo retrogradno 20. avgusta i ostaće tako sve do 12, spetembra. Merkur predstavlja razmišljanje, informacije, komunikaciju, učenje,...

Pročitaj više

Ascendent ili podznak

Ascendent ili podznak Ascendent ili izlazeći znak opisuje i nosi glavnu sudbinu natusa, a stoji naspram Descendenta. Stepen Ascendenta predstavlja početak 1....

Pročitaj više